28 weken zwanger

28 (achtentwintig) weken zwanger: lees hier alles wat je wilt weten:

Je baby
Vanaf deze week is je baby levensvatbaar! Dat betekent dat, mocht je kindje nu geboren worden, hij/zij het buiten de baarmoeder zou kunnen redden. Liever niet, natuurlijk, maar toch fijn om te weten. Een hele mijlpaal dus. Je baby is nu 35 centimeter lang en weegt ruim 900 gram. De verhouding tussen het hoofdje en het lijfje zijn nu zoals bij de geboorte.

De smaakpapillen van je kindje beginnen zich deze week te ontwikkelen en het kraakbeen gaat zich langzaam verbenen. Het verschil in gewicht tussen jongens en meisjes gaat zich in de komende weken laten zien, de jongens worden wat zwaarder dan de meisjes. Het nesthaar begint nu langzaam weer te verdwijnen en je baby kan horen en zien, zij het alleen nog maar licht en donker.

Misschien voel je je baby al reageren als je lekker buiten in de zon gaat zitten. Ook kan de baby nu geluiden van zowel in de baarmoeder als daarbuiten horen, het hoort het gerommel van de darmen en het kloppen van mama’s hart, maar ook de stem van mama en haar favoriete muziek. Die kunnen ze na de geboorte ook herkennen, één van de redenen dat de meeste baby’s rustig worden, als ze lekker tegen mamma aan mogen liggen.

Je lijf
043karinvandewielfotografie-kleinDeze week begint het derde en laatste trimester van je zwangerschap, de zogenoemde laatste loodjes. En, net als de meeste vrouwen, zal je in deze laatste maanden nog de nodige kilo’s aankomen. Gemiddeld komen vrouwen in totaal rond de 12 kilo aan, maar wees niet bezorgd als dat bij jou meer is, ook dat is heel normaal.

Vanaf nu ga je waarschijnlijk één keer in de twee weken naar de verloskundige in plaats van de gebruikelijke één keer per maand. Dat worden straks, met 36 weken, zelfs wekelijkse bezoeken. Afhankelijk van jouw risicofactoren, kan het zijn dat je verloskundige je aanraadt om sommige bloedtesten nog een keer te herhalen, zoals bijvoorbeeld het testen op hiv of syfillis. Soms ook wordt er (nog een keer) gekeken naar chlamydia en gonorroe, of vaginale schimmelinfecties. Dit allemaal om er zeker van te zijn dat je baby niks kan oplopen in het geboortekanaal.

Rond deze tijd, krijgen sommige vrouwen last van rusteloze benen, ook wel RLS (restless leg syndrome) genoemd, een moeilijk te omschrijven, maar onaangenaam gevoel in je benen. De meeste vrouwen hebben het ’s avonds in bed, als ze proberen te ontspannen of te slapen. Dan is RLS extra vervelend, omdat je daarvan juist de onweerstaanbare drang krijgt om te bewegen. Niemand weet zeker wat de oorzaken van RLS zijn, en er is ook geen remedie voor.

Probeer te rekken en te strekken, soms helpt het masseren van je benen. Ook het verminderen van koffie lijkt te helpen. Je kan voor de zekerheid ook even langs je huisarts gaan en vragen of hij het ijzergehalte in je bloed test, het lijkt erop dat een ijzertekort ook voor deze vervelende kwaal kan zorgen.

Harde buiken
Van harde buiken kan je je hele zwangerschap al last hebben, zeker als dit niet je eerste zwangerschap is. Maar in het laatste trimester is wel vaak wat erger. Harde buiken zijn onschadelijk, zolang ze geen pijn doen! Als dat wel het geval is moet je contact opnemen met je huisarts of je verloskundige.

Wat zijn harde buiken nou precies. Harde buiken zijn onwillekeurige samentrekkingen van je baarmoeder, met als gevolg dat je buik hard wordt. De oorzaak is een prikkeling van de baarmoeder, doordat je bijvoorbeeld te druk bent geweest, of omdat je onverwacht bent opgestaan of een rare beweging hebt gemaakt. Meestal gaat het over als je uurtje rustig gaat liggen met een warmwaterkruik. Een zwangerschapsteunslip kan soms ook helpen. Maar bedenk wel dat harde buiken vaak een manier van je lichaam is om je te vertellen dat je het rustiger aan moet doen!

Lees ook:
27 weken zwanger
29 weken zwanger
Ik ben …. zwanger, alle weken op een rij
Alle zwangerschapsonderzoeken op een rij

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Laser en de weken erna [persoonlijke blog]

Vorige keer vertelde ik dat men heel erg bang was voor het TTS syndroom. Met …