Alle kleuren van de nacht

‘Je moet een boek nooit beoordelen op zijn kaft’, zegt men, maar toch wil ik graag mijn complimenten geven over de prachtige cover. Daarnaast deel ik graag met jullie met enthousiasme over Alle kleuren van de nacht van Sanne Helbers. Ik had nog niet van het boek gehoord voordat hij op mijn deurmat plofte en na vijf hoofdstukken lezen sprong ik op uit mijn stoel en ging ik gehaast op zoek naar mijn notitieboek.

Ik moest opschrijven dat ik dit boek verrassend vind, héél erg verrassend.

Het verhaal

Helena vertrekt naar India om daar Raavi te ontmoeten. Ze hebben al bijna een jaar lang mailcontact en Helena is ervan overtuigd dat ze na al die maanden de man te ontmoeten voor wie ze alles op het spel wil zetten. Raavi blijkt echter niet een man te zijn en de portretfoto waar Helena voor viel is Raavi’s overleden broer. Hoewel Helena het liefst weer zou vertrekken en dit drama achter zich te laten is er iets aan Raavi dat ervoor zorgt dat ze dit niet doet.

India

Al op de eerste dag leert Helena de vriendinnen van Raavi kennen en geniet ze van dit samenzijn. Vrouwen onder elkaar gaan erg intiem met elkaar om en toch is om de een of andere reden de scheidingslijn tussen vriendschappelijk intimiteit en homoseksualiteit heel erg dun. Althans, voor het beeld naar de buitenwereld.

Raavi doet er alles aan om Helena in India te houden en nodigt haar uit om Mumbai  een paar dagen te laten voor wat het is en te vertrekken naar Goa.

“Ik voel een soort opgewonden vrolijkheid opkomen, een belofte aan avontuur.”

Cultuurverschillen

Raavi steekt niet onder stoelen of banken dat ze geïnteresseerd is in Helena en geeft haar veelvuldig complimenten over haar schoonheid; iets wat haar vriend in Nederland al een tijdje niet meer doet. Het is voor Raavi maar moeilijk te bevatten dat Helena als vrouw alleen naar India is vertrokken en haar vriend voor vier maanden alleen laat. Het cultuurverschil tussen de twee vrouwen is immens groot, ook al heeft Raavi in Europa gestudeerd.

Homoseksualiteit

Langzaam maar zeker begint Helena te wennen aan het idee dat ze voor een vrouw is gevallen, hoewel ze zichzelf niet lesbisch zou noemen. Ze onderschat het cultuurverschil volledig en als ze op een avond Raavi een vluchtige kus op haar lippen drukt heeft dit zeer grote consequenties voor hen en dreigt het de twee vrouwen voorgoed uit elkaar te drijven.

Flaptekst

In Alle kleuren van de nacht van Sanne Helbers vindt Helena het leven lastig. Of in ieder geval om het zo te leven dat ze geen leegte voelt. De sleur van werk maakt haar onrustig en haar vriend Taco begrijpt haar niet. Ze worstelt bovendien met een aanhoudende depressie die van tijd tot tijd de kop opsteekt. Online ontmoet ze Raavi, een fotograaf uit India, en er ontstaat een intensief contact. Rigoureus besluit ze naar Azië af te reizen. Haar eerste bestemming is Mumbai, om Raavi te ontmoeten. Wanneer Raavi een jonge vrouw blijkt te zijn, is Helena’s verwarring groot. Ze trekken een aantal dagen met elkaar op en Helena realiseert zich dat ze ook voor een vrouw intense, hevige liefde kan voelen. Maar Raavi’s seksuele identiteit vormt een bedreiging voor haar eigen veiligheid en die van haar dierbaren. Helena moet een keuze maken tussen twee levens en twee continenten, vechtend tegen de leegte en de absurditeit van het bestaan.

Mijn mening

Zoals ik hierboven al schreef heeft Alle kleuren van de nacht mij enorm verrast. Vooral naar het einde toe kon ik het niet meer wegleggen en moest ik eerst weten hoe het af zou lopen, alvorens ik verder kon gaan met mijn eigen dagelijkse leven.

Het is een boek waarin de cultuurverschillen tussen Nederland en India mooi worden beschreven, hoewel ik er nooit ben geweest en me niet écht een voorstelling kan maken. Het heeft mij echter wel  aan het denken gezet, omdat het eigenlijk geen zwart-wit verhaal is. Wat ik bedoel ik dat het een niet per se beter of slechter is dan het andere en dat een westers leven niet per se een beter leven is, hoewel openbare homoseksualiteit in India wel iets belangrijks lijkt te zijn. Dat wordt pas echt duidelijk wanneer Helena denkt dat ze ongestraft Raavi kan zoenen in het openbaar.

Het is een keuze met zeer grote gevolgen

en hoewel het een fictief verhaal is denk ik dat het misschien inderdaad op die manier zou kunnen gaan. Op dat moment wilde ik er graag een mening over hebben, maar tegelijkertijd besefte ik toch ook wel dat ik niet kan oordelen over iets waar ik niets van weet.

Conclusie

Het kan niet anders dan dat je na het lezen van deze roman gaat nadenken over de cultuurverschillen tussen het oosten en het westen, over homoseksualiteit en over het verschil tussen mannen en vrouwen. Vooral in een land als India zijn die verschillen nog heel erg groot.

Alle kleuren van de nacht is uitgegeven als paperback, 276 pagina’s door uitgeverij Ambo|Anthos. Het boek is geschreven door Sanne Helbers die de basis ervan legde in India.
Je kunt het boek hier bestellen >>>

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Het licht van Luna Park [bespreking]

Steeds wanneer ik denk dat het onmogelijk is om een nog unieker boek te vinden …

Share
Share