Een recht, een averecht

Een recht, een averecht is een compleet breipakket welke bedoeld is voor kinderen. Het bevat de uitleg van de basistechnieken van het breien en geeft je een handleiding om vijf verschillende speelgoeddieren mee te breien. Het breipakket bevat alles wat je nodig hebt voor het maken van het konijn, inclusief zijn haarband en das. Dankzij de duidelijke stap-voor-stap handleiding kan het niet misgaan!

Recensie
Breien… Ik heb het ooit wel geleerd en door de verplichte handwerk opdrachten op school heb ik er ook een hekel aan gekregen. Ik had namelijk altijd ruzie met mijn breiwerken. Het breien ging op zich wel, alleen presteerde ik het altijd om de steken zo strak te breien dat je op een gegeven moment nauwelijks de tweede breinaald in de lussen kon steken om verder te breien. Mijn moeder – die regelmatig truien voor ons breide – viste dan het aan de kant gegooide werkje weer uit de hoek en breide dan weer een paar pennen, om het allemaal weer wat losser op de naalden te krijgen. Mijn lapjes hadden qua vorm dus altijd iets weg van een zandloper. Dus toen ik van die vervelende verplichting af was, stond ik niet te trappelen om weer aan het breien te gaan. Tja… en hoe leuk en schattig het konijntje er dan ook uit ziet, ik voel me nog altijd niet geroepen om de knuffel daadwerkelijk te gaan breien.

Dat betekend niet dat ik dit pakket ook maar aan de kant gooi, integendeel.  Het breipakket bestaat uit een boek met een praktische ringband waarin alle grondbeginselen van het breien worden uitgelegd. Ik zou echt niet weten hoe ik steken op moet zetten, dus wat dat betreft ben ik de aangewezen persoon om te kijken of het duidelijk wordt uitgelegd. Duidelijke tekeningen en instructies zorgen ervoor dat een leek op het gebied van breien zeker wel leert hoe je aan de slag gaat. Er worden voor het breien twee opties gegeven, één die het meest gebruikt wordt en één die wellicht makkelijker is voor mensen die linkshandig zijn. Nadat het verschil van recht en averecht zijn uitgelegd, komen diverse steken aan bod: de  ribbelsteek, tricotsteek, gerstekorrelsteek en de (brede) boordsteek. Uiteraard worden vormen maken, afkanten en gevallen steken oprapen ook behandeld. Een lijst met afkortingen zorgt ervoor dat je ook breipatronen kunt ontcijferen. Ik denk dat het met de handleiding in  het boek, zeker moet lukken om het konijntje te maken. Als je daarna de smaak te pakken hebt gekregen, kun je ook nog een panda, aap, kikker en een leeuw breien.

Op de achterzijde van dit pakket zie ik staan dat het geschikt is voor kinderen vanaf zeven jaar. Alhoewel ik vind dat alles duidelijk uitgelegd is, weet ik niet of een kind van 7 jaar of 8 jaar al zelfstandig hiermee aan de slag kan. Ik zie mijn dochter van bijna 7 jaar nog niet zelf dit konijn breien. En, je begrijpt het al… ik ben niet de meest enthousiaste vrijwilliger om te gaan helpen. Persoonlijk zou ik de set aanbevelen voor wat oudere kinderen, zo rond de 10 jaar, maar het ligt natuurlijk ook aan het kind zelf.  Een beetje feeling om met naald en draad om te gaan helpt je natuurlijk al een eind op weg. Maar – als je van breien houdt – is het natuurlijk ook super schattig om zo’n serie speelgoedbeesten te maken voor je zoon of dochter en je bent nooit te oud om iets te leren…

Een recht een averecht – Zoe Halstaed
Informatief, hardcover, 48 pagina’s, De Vier Windstreken
Bestel dit boek hier>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Wie wint een groot Peppa pakket met onze winactie?

We hadden een leuke winactie waarbij we vroegen om creatieve bijdragen die te maken hadden …

Share
Share