Astma door Paracetamol?

Baby’s die paracetamol krijgen hebben een grotere kans op astma. Dat blijkt een onderzoek bij 200.000 kinderen.

Kans
Kinderen die in hun eerste jaar een pijnstiller tegen de koorts krijgen hebben 46% meer kans om rond het zesde levensjaar astma te ontwikkelen, schrijft het gezaghebbende medische tijdschrift The Lancet. Het toenemende gebruik van paracetamol vertoont gelijke tred met het toenemende aantal gevallen van astma van de afgelopen 50 jaar. Deskundigen raden ouders aan om het kind alleen bij zeer hoge koorts (39°C) paracetamol te geven.

Symptomen

Het onderzoek werd in 31 landen uitgevoerd, en is daarmee het grootste onderzoek ooit naar paracetamol en astma. Ouders van kinderen rond de zes jaar beantwoordden vragen over symptomen van astma, eczeem en allergische reacties bij hun kinderen, en werden ook gevraagd naar het gebruik van pijnstillers tijdens het eerste levensjaar. Het bleek, dat kinderen vaker astma kregen naarmate er meer paracetamol gegeven werd. Kinderen die vaker dan een keer per maand paracetamol krijgen hebben zelfs 300% meer kans op astma. Ook het risico op eczeem en hooikoorts wordt door het gebruik van paracetamol verhoogd.

Vuistregel
Volgens onderzoeker Professor Richard Beasley is dit geen reden om helemaal te stoppen met paracetamol voor kinderen. “Maar het is wel verstandig om als vuistregel aan te houden dat je het medicijn pas geeft als het kind duidelijk pijn heeft of de koorts verder oploopt dan 39°C”, aldus de geleerde.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Mathieu Pater promoveert op onderzoek naar muziektherapie voor jongeren en kinderen met een Autisme Spectrum Stoornis

Met het verdedigen van zijn proefschrift “Music therapy for children with Autism Spectrum Disorder: development …

Share
Share