Kloek kuiken!

Helemaal in de sfeer van Pasen is dit boek Kloek kuiken van Keith Graves en ook heerlijk om voor te lezen. Het is een groot, grotendeels geel prentenboek. Zoals de titel al verklapt gaat het om een kuiken. Keith Graves won met dit boek het Engelse BookPage Best Children’s Book en de Amerikaanse E.B. White Read-Aloud Award Honor Book. En hardop lezen is hartstikke leuk bij dit boek en dat maakt het echt een voorleesboek, naast dat er voor het oog ook genoeg te zien is. Het is bedoeld voor kinderen vanaf 4 jaar maar voor jongere kinderen is het ook al een geweldig boek om in op te gaan.

Zoals sommigen misschien weten, heeft kloek als betekenis hen, kip of moederkip, maar ook als bijvoeglijk naamwoord: fors, ferm, groot of  dapper, energiek, kordaat, krachtig, moedig en stoer. Dit is nou precies waar dit grappige boek voor kinderen over gaat: een grote dappere en moedige kip in de vorm van een veel te groot kuiken. Hij wordt geboren op een klein boerderijtje in een klein kippenhokje en komt uit een gigantisch groot ei. De andere kippen en ook de haan vragen zich af wat dit nou voor dier is dat er uit dit grote ei is gekomen. Via verschillende aanwijzingen komen ze er uiteindelijk achter dat het een kuiken is, maar ik wil over de inhoud niet te veel verklappen!

Mijn dochter van bijna 3 jaar vond het prachtig. De eerste keer zat ze vol aandacht mee te kijken en te luisteren. ‘Is het een olifant, Inez?’ Voorzichtig knikte ze ja, terwijl ze volgens mij ook dacht dat het niet klopte. Bij de tweede keer lezen had ze het spelletje door en riep ze bij ieder voorstel van de andere kippen, ‘Nee, het is een KUIKEN!!’

Dit boek zorgt voor veel interactie met je kind en de humor zal menig ouder ook aanspreken. Er staan kleine zinnetjes in die een ouder kind en een volwassene wel begrijpen, maar een kindje van 2,5 niet. Toch lees ik dat wel aan haar voor, het gevoel voor en de humor van woordspelingen kan niet vroeg genoeg ontwikkeld worden naar mijn mening.

De tekenstijl is zeker uniek en humoristisch, daarnaast vind ik het tussen alle andere kinderboeken ook erg verrassend en verfrissend. Het gaat niet specifiek over Pasen, maar aangezien eieren en kuikens met Pasen de grote hoofdrol spelen, naast de paashaas uiteraard, is dit een passend boek bij een lekker lang paasweekend!

Kloek kuiken – Keith Graves
Prentenboek, hardcover, Uitgeverij De Fontein
Bestel dit boek hier>>

Share

About Francis Boersma

francisboersma@hotmail.com'
Ik ben moeder van een dochter van 2 (Inèz), ik heb psychologie gestudeerd. In mijn vrije tijd sport ik graag of ben ik bezig met een van mijn hobbies.

Check Also

Het wonder van het ei

Het wonder van het ei is een boekje wat bij uitstek geschikt is voor de …

Share
Share