Vos en Haas – De club van wij [recensie]

IMG_3393Pluim sticht een kransje.
Een dameskransje!
Haas mag erbij. En Ping Wing ook.
Ze eten cake en praten over damesdingen.
Vos wil ook cake.
Maar hij mag niet bij het kransje.
Want hij is geen dame.
En Uil ook niet.
‘Dan stichten we zelf wel een kransje’, zegt Uil.
‘Een herenkransje.
En dan eten we de hele tijd cake!’
Het is een prima idee van Uil.
Maar wie mag erbij?
En wie wil erbij?

Recensie

Let op: deze recensie bevalt spoilers!

Pluim is op bezoek bij Ping Wing en wanneer ze erachter komt dat Ping Wing heimwee heeft en verdrietig is, vat ze het idee op om samen met Haas een dameskransje te beginnen. vos-haas-leren-lezen-trotse-moeders-2De bedoeling is dat ze elke dag bij elkaar komen om over damesdingen te praten tijdens het koffie of thee drinken. Haas weet het zo net nog niet en is net als Ping Wing niet heel erg enthousiast. Pluim daarentegen wel en kijkt tevreden rond wanneer de andere twee dames netjes aan tafel zitten.

Dan klopt Vos aan en vraagt of Haas er is. Hij ziet haar met een bordje cake en wil heel graag naar binnen. Dat mag niet van Pluim, want het is een dameskransje en hij is geen dame. Ook Uil wil graag naar binnen, maar Pluim is onverbiddelijk, alleen dames mogen komen!

IMG_3394

Vos en Uil vinden dat ze dan maar een herenkransje moeten beginnen, dan kunnen zij ook cake gaan eten. Maar Vos wil niet met de anderen cake eten, hij wil dat samen met Haas doen. Maar Haas is een dame en geen heer.

Ze vragen Ever en Rob erbij en ook Jak en Ping Ping mogen komen van Uil, ze zijn immers allemaal heren. Meermin mag niet komen, want die is van allebei net niet genoeg.Maar de heren willen allemaal een ander soort clubje, een herenkransje vinden ze maar niets.

Ze komen er niet uit en Vos blijft uiteindelijk alleen achter. Hij verlangt ernaar om samen met Haas cake te gaan eten en onderweg naar huis hoopt hij dat zij daar op hem wacht.

Vos en Haas - De club van wij niveausVos en Haas – De club van wij is het nieuwste boek van Vos en Haas en wanneer ik het uit heb kom ik erachter dat er een hele reeks van is. Ik heb wel eens boeken van Vos en Haas in de winkel zien liggen maar, zoals dat vaker gaat met kinderboeken, heb ik het nooit echt opgepakt om te kijken waar het over gaat. Zo zonde, want ik heb heel wat gemist. Of beter gezegd: mijn dochter heeft heel wat gemist. Wat een geweldige boekenreeks is dit en wat handig dat het is opgedeeld in meerdere leesniveaus.

De (drie) verschillende niveaus staan achterop gedrukt en het niveau voor het specifieke boek staat voorop gedrukt). Vos en Haas – De club van wij heeft leesniveau Vos, wat inhoudt dat het in Nederland AVI M3 tot E3 is en in België AVI2 en 3. Toevalligerwijs is De club van wij, dat ze kan lezen als Vos, het perfecte boek voor mijn negenjarige dochter. Laat ik erbij zeggen dat dit boek het niveau heeft voor zevenjarige en mijn dochter zit op dat leesniveau. Alsof het zo moest zijn.

Vos en Haas - De club van wij_uitgelicht

Hoewel het boek bedoeld is om te leren lezen, moet er in dit huis uiteraard ook voorgelezen worden uit nieuwe boeken. Zo ook uit deze. De club van wij heeft een handig formaat, is niet te groot, waardoor het voorlezen aan een kindje op schoot heel gemakkelijk is. Het lijkt misschien een futiliteit, maar ik vind het belangrijk dat een boek handzaam is om voor te lezen en ook handzaam is voor mijn kind om het vast te houden tijdens het lezen.

vos-haas-leren-lezen-trotse-moeders-1De club van wij is naar mijn idee niet een standaard boek zoals de meeste andere boeken om te leren lezen: een boek met heel veel woorden en veel korte zinnen, waarin de woorden altijd op dezelfde manier gedrukt zijn.

In De club van wij zijn sommige woorden groter afgedrukt, waardoor het lezen leuker en uitdagender wordt. Daarnaast staan er prachtige tekeningen in dit boek (en in de juiste verhoudingen ten opzichte van de tekst), wat het lezen nóg leuker maakt. Een echte aanrader dus!

Vos en Haas – De club van wij – Sylvia Vanden Heede met tekeningen van Thé Tjong-Khing
Leren lezen, hardcover, 35 pagina’s, Uitgeverij Lannoo
Bestel dit boek hier >>>>

Voor fans van Vos en Haas hieronder een selectie met boeken over Vos en Haas:

 

About Angela Stegeman

Mijn naam is Angela, ik ben geboren in 1979 (Almelo), echtgenote sinds 2002 en moeder van twee kinderen (2007 & 2011). Als kind hield ik dagboeken bij en schreef ik af en toe een verhaaltje. In 2003 begon ik met het schrijven van mijn eerste roman en in 2006 zette ik mijn eerste blogwoorden op internet. Inmiddels heb ik vele blogs, column, artikelen geschreven en staan er zo'n zestien boeken met mijn naam erop in de kast. Voorjaar 2020 kwam mijn boek 'Pumps, pillen en popcorn' uit bij Ellessy en najaar 2021 komt de wielerroman 'Tijdrit' daar ook uit.

Check Also

SOS uit de ruimte, van Geronimo Stilton, uitgebracht door de wakkere muis

SOS uit de ruimte, van Geronimo Stilton [recensie]

Wat een goed idee: populaire boeken uit de Geronimo Stilton reeks uitgeven als boeken voor …