Valt er iets te vieren? Dan wil je misschien een lekkere mousserende wijn inschenken. Een goed idee, want zo’n wijn is perfect voor feestelijke gelegenheden. Om er optimaal van te kunnen genieten, moet je mousserende wijn op de juiste manier serveren. Veel mensen denken wel te weten hoe ze dit doen, maar helaas gaat het vaak fout. Wil je dit voorkomen? Lees dan zeker verder, want wij leggen je hier uit hoe je mousserende wijn serveert als een pro.
Bewaar de wijn op de juiste temperatuur
Het begint allemaal met het bewaren van de wijn. Waar je Merlot, Cabertnet Sauvignon, Saint-Émilion en andere rode wijnen buiten de koelkast bewaart, geldt dit voor mousserende wijn niet. Deze wijn moet je juist gekoeld bewaren, want een flesje bubbels smaakt het beste als je hem bij een temperatuur van 6 tot 8 graden bewaart. Zet hem daarom het liefst al ruim voor het serveren in de koelkast. De wijn krijgt zo de kans om op temperatuur te komen, zodat jij er straks optimaal van kunt genieten.

Serveer je een mousserende wijn warmer dan 8 graden? Dan heeft dit een negatieve invloed op de smaak. Als de wijn te warm is, schuimt hij overmatig. Bovendien zijn de bubbels veel minder levendig dan wanneer je hem op de juiste temperatuur bewaart. Daarnaast proef je alcohol beter als je mousserende wijn serveert boven 8 graden. Tot slot komen de smaken niet goed tot hun recht. Kortom: reden genoeg om ervoor te zorgen dat mousserende wijn koud genoeg is als je het serveert.
Open de fles
Voordat je Champagne, Cava of Brut kunt serveren, moet je de fles eerst openen. Veel mensen vinden dit het leukste moment, want ze kunnen de kurk uit de fles knallen. Het is alleen niet verstandig om de fles op deze manier te openen. Dit leidt tot verlies van koolzuur en dat gaat ten kost van de smaak. Laat de kurk daarom liever rustig ‘ploppen’. Hoe je dit doet? Verwijder de folie en draai het draadkorfje los. Houd vervolgens met je ene hand de kurk vast en met je andere hand de fles. Draai de fles nu rustig rond en de kurk komt langzaam omhoog.
Kies het perfecte glas
Is de fles mousserende wijn geopend? Dan wordt het tijd om de inhoud in een glas te schenken. Zorg er alleen wel voor dat je de juiste glazen gebruikt. Mousserende wijn hoort in een tulpvormig glas geserveerd te worden, ook wel een flûte genoemd. Zo’n glas zorgt ervoor dat de bubbels langer behouden blijven en dat komt de smaak ten goede.

Schenk in zonder te morsen
Als je het juiste glas bij de hand hebt, kun je de wijn inschenken. Gaat het om meerdere glazen? Dan zet je deze misschien naast elkaar, zodat je direct door kunt met inschenken. Dit is alleen niet de beste aanpak, want je kunt de glazen beter schuin houden. Op deze manier schuimt de wijn minder. Schenk bovendien rustig in, zodat de inhoud niet over het glas schuimt.
TrotseMoeders: magazine voor moeders door moeders Een site door moeders, voor (bijna) moeders. Wij delen onze ervaringen!