Eerste Hulp Bij Doorkomende Tandjes

Het is zo herkenbaar: een baby die huilerig is, veel kwijlt en gewoon niet lekker in zijn/haar vel zit. Over de vieze luiers die ontstaan nog maar niet te spreken. We krijgen er vroeg of laat allemaal mee te maken en vaak is het leed niet te overzien. Want je kunt je als ouder behoorlijk hulpeloos voelen als je ziet dat je kleintje zoveel last heeft van doorkomende tanden of kiezen! Wat kun je doen om je kindje te helpen zo prettig mogelijk door deze periode heen te komen?

De top vijf tips
1. Masseer met je vinger het tandvlees waar de tand of kies aan het doorkomen is. Een bijtring heeft hetzelfde masserende effect, dus als je even je handen niet vrij hebt is dat een goede optie. Wanneer een bijtring in de koelkast heeft gelegen zorgt de kou voor een wat licht verdovend en verkoelend effect

2. Wanneer je kindje koorts heeft of zich echt niet lekker voelt kun je een zetpil paracetamol geven, zodat je kind zich weer wat lekkerder gaat voelen. Voor kinderen vanaf drie maanden is dit 120 mg. Jongere kinderen mogen soms een half zetpilletje hebben (60 mg). Overleg met huisarts of apotheek.

3. Er zijn druppeltjes lidocaïne (Dentinox) op de markt. Lidocaïne heeft een verdovende werking, waardoor je kindje even verlost wordt van de pijn. Verkrijgbaar bij apotheek en/of drogist. De medewerkers daar kunnen je er ook advies geven over het gebruik van dit middel

4. Ga je liever voor een natuurlijk middel? Probeer dan eens VSM Chamodent. Deze druppels of tabletten. Je kunt deze druppeltjes eenvoudig aanbrengen met een schone vinger en op het tandvlees masseren. De tabletjes kun je in een theelepeltje water uiteen laten vallen en dan op het tandvlees smeren.

5. Laat je kindje op iets hards en kouds bijten. Rauwe groente of gekoeld fruit is een prima alternatief voor de bijtring. Maar zorg er dan wel altijd voor dat je kindje zit en dat je er bij blijft (bijvoorbeeld als je kindje bij jou op schoot zit).

Omdat doorkomende tandjes altijd op en vervelend tijdstip komen is het verstandig om iets in huis te hebben, zodat je het altijd bij de hand hebt. Zelf had ik een bijtring en Chamodent druppels in huis. De bijtring keek mijn dochter niet naar om en wilde ze niet hebben. De druppeltjes heb ik incidenteel wel gebruikt en ik had ook wel het gevoel dat de pijn verlicht werd voor haar. Maar eigenlijk ben ik die periode heel makkelijk doorgekomen met kwijlen als lastigste punt. Geen kind is hetzelfde en helaas zullen niet alle tips even goed werken bij jouw kind. Ik kan alleen maar hopen dat de gouden tip er voor jouw baby bij zit…

Tandenpoetsen
Vanaf het doorkomen van het eerste tandje ontkomt je er niet aan: tandenpoetsen! Hoe je dit het beste aan kunt pakken lees je in het artikel “Tips; de eerste keer tanden poetsen.

 

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Gratis Rode Kruis thuiscursus

Behalve Trotse Moeder en uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl, ben ik ook vrijwilliger bij het …

Share
Share