Vlieg op Dikke Bromvlieg!

Bromvliegen worden door de meeste mensen als zeer irritant en vies ervaren. Eerst zitten ze met hun poten op ontlasting en daarna landen ze op je eten. Ook kunnen ze s`nachts je slaap flink verstoren. In het vrijwel tekstloze prentenboek Vlieg op Dikke Bromvlieg! zie je wat een bromvlieg zoal op een dag tegenkomt en aanricht.

Zo vliegt de bromvlieg door een openstaande tuindeur een huis binnen en beland in een poppenhuis. Daar richt hij behoorlijk wat schade aan. Na het poppenhuis bezoekt de bromvlieg een schilderij om zich daar te vergrijpen aan het brood en melk dat op het schilderij staat afgebeeld. Een schoolreisje eindigt niet goed af doordat de bromvlieg de buschauffeur in zijn hand bijt. Aan het einde van het verhaal wordt een nachtrust verstoord en een etentje verpest. Helaas loopt het einde voor de bromvlieg af zoals het de meeste bromvliegen vergaat die ons mensen lastig valt.

Op de voorkant van dit boek staat een getekende bromvlieg afgebeeld, deze bromvlieg heeft een lange rij tandjes en een slurfje. Ik ben niet bekend met de auteur van dit boek, Loes Riphagen.In 2013 verzorgt is ze de illustrator van het prentenboek voor de kinderboekenweek. Ze staat er om bekend boeken met een naïef kinderlijke stijl te maken. Dat is denk ik een goed woord om dit prentenboek te omschrijven.

Screenshot 2014-02-13 at 18.29.55Mijn zoon vindt het wel een grappig verhaal, al kost het mij in eerste instantie wel wat moeite om een verhaal bij de tekeningen te verzinnen. De tekeningen zijn erg druk, waardoor ik even goed moet kijken wat er allemaal gebeurt en waar het verhaal om draait. Hij is daardoor dan ook vrij snel uitgekeken, maar is met zijn 3 jaar ook nog wat jong voor dit boek.

Uitgeverij De Fontein acht dit boek geschikt voor kinderen vanaf ca 4 jaar. Omdat ik zelf geen kinderen heb in die leeftijd, vind ik het een beetje lastig om te oordelen of dat een geschikte leeftijd is voor dit boek. Maar ik  denk dat dit verhaal meer geschikt is voor iets oudere kinderen, maar dat volwassenen er ook plezier aan kunnen beleven. Hoe langer je naar de plaatjes kijkt, hoe meer dingen je ontdekt. Er zitten behoorlijk wat grappige details in dit boek verstopt. Zo hangt er in het poppenhuis een bordje boven een deur met de tekst, Hier maj plat proaten. Wat misschien wat zegt over de afkomst van de auteur. Achter op de kaft van het boek vind je nog een paar opdrachten .

Vlieg op Dikke Bromvlieg! is dus even wennen omdat er vrijwel geen tekst in het verhaal wordt gebruikt. Maar hoe vaker ik het boek open, des te leuker ik het vind. Of het echt geschikt is voor kinderen vanaf 4 jaar, betwijfel ik, maar ik heb zeker bewondering voor de manier waarop dit boek gemaakt is. Het bevat zoveel details dat je wel even bezig bent voordat je alles hebt gezien. En dat maakt dit een leuk prentenboek.

Vlieg op Dikke Bromvlieg – Loes Riphagen
Prentenboek, hardcover, 40 pagina`s, De Fontein
Bestel dit boek hier >>>>

 

 

Share

About Sigrid Metz

sigridmetz@gmail.com'
Trotse "mem" van zoon Niels (okt. 2009) en dochter Rixt (aug. 2012). Zoals de titel "mem"al aangeeft, wonen wij in friesland. Ik ben werkzaam als dierenartsassistente. Genieten doe ik van quality time met mijn gezin , maar ook van heerlijk rustig een tijdschrift lezen of leuke dingen te ondernemen met vriendinnen. Ik hoop dat jullie genieten van het lezen van mijn recensies.

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share