Verslaafd aan….. de Airfryer XL

philips-airfryer-ervaring-copyright-trotse-moeders-1Een aantal jaren geleden, toen mijn ouders allebei 65 jaar werden, heb ik ze een Airfryer gegeven. Mijn moeder kan niet goed tegen vet eten, maar is dol op frietjes en nu eten ze iedere zondag verse frietjes (of patat, zoals het boven de grote rivieren genoemd wordt). Ze zijn zo enorm enthousiast dat ook op mijn verlanglijstje al lang een Airfryer staat.

Donderdag was het zover: de Philips Avance Airfryer XL HD9240 Friteuse werd bezorgd in een enorme doos die direct door mijn tweeling werd omgetoverd in de boot van Sinterklaas. Zij blij met de doos, ik met de Airfryer!philips-airfryer-ervaring-copyright-trotse-moeders-16

Ik dacht altijd dat een Airfryer een frietpan was (volgens mij is dat ook een Brabants woord?) waar je met weinig vet aardappelstukje in kunt frituren. Dat klopt wel, maar er is nog veel meer mogelijk, bleek uit het bijgeleverde boekje. Volgens dit boekje kun je niet alleen frituren, maar ook bakken, grillen, braden en roosteren. Ik ben benieuwd!

Het is eigenlijk een soort hete-lucht oven, maar door de mogelijkheid van het toevoegen van een klein beetje (olijf)olie, kan je er ook mee frituren etc. We nemen de proef op de som!

philips-airfryer-ervaring-copyright-trotse-moeders-2

Mijn dochter en ik zijn dol op groenten, dus we nemen een courgette en een paprika uit de voorraadkast. Dochterlief snijdt de groenten in kleine stukjes, ik zet de Airfryer klaar. Een beetje paprikapoeder en peper er overheen en de groenten kunnen in de ruime bak. Precies volgens het recept heb ik de Airfryer voorverwarmd en een klein beetje olie toegevoegd. Resultaat: heerlijk groenten waarvan de smaak van de paprika niet vermengd is met die van de courgette. Mijn meisje en ik smullen er van!

philips-airfryer-ervaring-copyright-trotse-moeders-3 philips-airfryer-ervaring-copyright-trotse-moeders-4

Dan “mag” mijn man: hij gaat kippenbouten marineren en klaarmaken met de Airfryer. In no-time zijn ze aan alle kanten lekker bruin en knapperig en lekker mals van binnen. Hiervan heb ik geen foto, want we hebben ze meteen opgegeten…

philips-airfryer-ervaring-copyright-trotse-moeders-5 philips-airfryer-ervaring-copyright-trotse-moeders-6

De volgende dag (vrijdag) maken mijn man en onze dochter samen gehaktballen. Ook deze gaan in de Airfryer en zijn in korte tijd echt heerlijk. Ook leuk om wat kleinere gehaktballetjes te maken, als snack of voor in een pastasaus! Ook de zelf-gesneden frites gaan in de Airfryer. Hiervoor hebben we nog niet precies de goede combinatie van temperatuur en tijd te pakken: ze zijn wel lekker, maar niet zo knapperig als zou moeten. Toch smaakt de avondmaaltijd prima!

philips-airfryer-ervaring-copyright-trotse-moeders-10

Uiteraard geven we het niet op. Wanneer de kinderen op bed liggen, gaan mijn man en ik nog even lekker samen ‘snacken’ (niet verder vertellen hoor!). We “Airfryen” nog een keer verse friet en dit keer smaakt hij al beter. De volgende keer is hij vast perfect!

philips-airfryer-ervaring-copyright-trotse-moeders-8

Zaterdagochtend: mijn man en mijn jongste zoon maken ontbijt: croissantjes met een vulling van knakworstjes. Ze zien er volgens de oudste uit als slakken, maar smaken prima!

philips-airfryer-ervaring-copyright-trotse-moeders-15 philips-airfryer-ervaring-copyright-trotse-moeders-11

Zaterdagavondje, oftewel samen naar “Ik hou van Holland” kijken met wat lekkers. Ik heb allemaal dunne plakjes gemaakt van courgette, appel en aardappel en die eten we als snack bij de televisie. Niet helemaal gelukt zoals bedoeld, maar de courgette- en de aardappelchips waren lekker (de appeltjes waren in moes veranderd). Ik kijk er al helemaal naar uit om nog meer “chips” zelf te maken op deze manier!

philips-airfryer-ervaring-copyright-trotse-moeders-18 philips-airfryer-ervaring-copyright-trotse-moeders-19

Zondagochtend: mijn man maakt zelf cakebeslag en doet de springvorm in de Airfryer. Resultaat: een heerlijke cake, supersnel klaar, helemaal gaar en prachtig goudbruin van buiten! De Airfryer is heel makkelijk schoon te maken (de onderdelen kunnen zelfs in de vaatwasser, maar ik was ze snel met een sopje, zodat we meteen weer verder kunnen met experimenteren!)

philips-airfryer-ervaring-copyright-trotse-moeders-12 philips-airfryer-ervaring-copyright-trotse-moeders-13

Je merkt, we hebben hem nog maar een paar dagen in huis, maar we zijn met het hele gezin al enorm enthousiast! Door het formaat is hij ruim genoeg voor voldoende vlees / groenten / aardappels voor het hele gezin (5 personen), maar ik ben vooral verrast doordat dit zoveel meer is dan een ‘gezonde friteuse’ en ga de komende tijd nog enorm experimenteren. Ik geloof dat ik op een gezonde manier verslaafd ben!

philips-airfryer-ervaring-copyright-trotse-moeders-14

Bekijk op bol.comDe Philips Avance Airfryer XL HD9240 Friteuse (zwart) kun je hier bestellen >>>>

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van bijna 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Brits bakboek

Hoewel in Huize Trotse Moeders bakken meestal gedaan wordt door mijn 12-jarige dochter, vind ik …