Een leven tussen de olijfbomen

Carol is lang op reis geweest, een reis rond het thema olijven. Een leven tussen de olijfbomen begint wanneer Carol net terug is en haar man Michel een groots welkom-thuis feest met tientallen gasten heeft georganiseerd. Als de rust is weer gekeerd, heeft Carol moeite haar draai weer te vinden. Ze is er tijdens haar reis van overtuigd geraakt dat haar olijven organisch geteeld moeten worden en er in hun olijfboomgaard geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt moeten worden. Olijven hebben last, zo blijkt, van een nogal hardnekkig en agressief vliegje die er voor verantwoordelijk is dat de hele oogst verloren gaat. De enige methode is een chemisch bestrijdingsmiddel, maar dat heeft allerlei schadelijke neveneffecten. Bijvoorbeeld het uitsterven van bijen…

Carol beschrijft in Een leven tussen de olijfbomen haar zoektocht naar methoden om tot organische olijfbouw te komen. Dit is niet zonder slag of stoot mogelijk. De Algerijnse medewerker Quaisha, waar Carol en Michel bijzonder op gesteld zijn, maakt de situatie er niet eenvoudiger op. Hij is er van overtuigd dat bestrijdingsmiddelen noodzakelijk zijn en dreigt keer op keer te vertrekken. Daarnaast worden Carol en Michel geconfronteerd met asbest in een dak, eindeloze Franse bureaucratie, onbetaalbare offertes, een Portugees klusbureau met eigen werkmethoden en een agressieve buurhond.

Recensie
Ik moest even op gang komen met dit boek. Het heeft echt even geduurd voor het boek me boeide. Maar de vastberadenheid en overtuiging van Carol waarmee ze haar doel nastreeft en haar enorme ondernemerszin, hebben mijn aandacht toch gevangen.

Carol Drinkwater schrijft heel beeldend. Middenin het boek is een aantal full colour pagina’s met foto’s opgenomen van de auteur, andere hoofdpersonen, de dieren, de olijfbomen en het huis in de Provence. Dit is een leuke aanvulling en een bevestiging van de sfeer van het boek. Het boek en ook de schrijfstijl deden mij denken aan de boeken van Frances Mayes, die schrijft over haar boerderij in Toscane en de reizen die zij met haar man heeft gemaakt (bijvoorbeeld Een huis in Toscane).

Gaandeweg kwam ik erachter dat Een leven tussen de olijfbomen het vierde deel van een serie is (voorafgaande delen zijn De olijfgaard, De olijventijd en De olijfenoogst). Het boek kan echter prima gelezen worden zonder de voorgaande delen te kennen en is ook zeker die moeite waard.

Een leven tussen de olijfbomen – Carol Drinkwater
roman, paperback, 350 pagina´s, The House of Books
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share