Waarom zijn mazelen gevaarlijk?

Er wordt momenteel veel gesproken en geschreven over mazelen. Het gaat dan vooral om discussies over al dan niet vaccineren. Maar wat zijn mazelen eigenlijk? En waarom zijn mazelen gevaarlijk?

Wat zijn mazelen?
Mazelen (morbilli, measles) is een erg besmettelijke virusziekte. Het wordt veroorzaakt door het mazelenvirus, wat van mens tot mens overgedragen kan worden.

Hoe kun je besmet raken met mazelen?
Het mazelenvirus zit bij iemand die besmet is, in de keel. Al voordat de ziekte mazelen uitbreekt, kan iemand besmet zijn en het virus overdragen. Dit gebeurt door hoesten en / of niezen. Het virus zit dan in de kleine druppeltjes vocht die daarbij in de lucht komen en kan daardoor door iemand anders ingeademd worden die daarmee besmet is. Mensen met mazelen blijven besmettelijk tot vier dagen nadat de vlekjes zichtbaar worden. De tijd tussen besmet raken en daadwerkelijk ziek worden is 1 à 2 weken, gemiddeld 10 dagen.

Wanneer word je ziek van mazelen?
Wanneer je besmet bent met het mazelenvirus, kun mazelen krijgen. Dat kan in een relatief onschuldige variant die lijkt op een verkoudheid maar mazelen kent ook een verloop met meer risico’s en zelfs kans om te overlijden.

Wanneer loop je risico om ernstig ziek te worden van mazelen?
Iedere ziekte brengt risico’s met zich mee, ook mazelen. Die risico’s zijn het grootst bij mensen met een verminderde weerstand, baby’s, zwangeren, jonge kinderen en volwassenen.

Hoe verloopt de ziekte mazelen?
Mazelen begint met koorts, hoesten, neusverkoudheid en oogontsteking. De oogontsteking (ontstoken ogen, gevoeligheid voor licht) maakt dat je kunt denken aan mazelen. Vlekjes ontstaan ongeveer twee tot vier dagen na de eerste ziekteverschijnselen. De vlekjes zijn rood, en ontstaan vaak eerst achter de oren waarna ze zich over het hele lichaam verspreiden. Vlekjes bij mazelen voelen ruw aan.

Wat zijn de complicaties bij mazelen?
Naast koorts, hoesten, neusverkoudheid en oogontsteking kunnen sommige mensen ernstiger ziek worden. Ze krijgen bijvoorbeeld een (midden)oorontsteking, diarree of longontsteking en soms zelfs stuipen of hersenontsteking. Een enkele keer veroorzaakt het mazelenvirus 7 jaar na besmetting een fatale hersenontsteking. Geen onschuldige kinderziekte dus, zeker niet bij kwetsbare volwassenen en kinderen.

Voor meer informatie, zie RIVM/mazelen.

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Coronavaccinatie voor jongeren vanaf 12 jaar met medisch risico

Jongeren van 12 tot en met 17 jaar met een kwetsbare gezondheid lopen verhoogd risico …

Share
Share