Verdwenen [recensie]

… zes kinderen verdwenen, vijf tieners komen terug …

Elf jaar geleden verdwenen zes kinderen, kleuters nog. Ze werden nooit gevonden. Nu komen er vijf terug, maar ze kunnen zich niets herinneren van de afgelopen elf jaar.

Avery is vijftien als de vermiste kinderen ongedeerd terugkomen. Allemaal, behalve haar broer Max. Wat is er gebeurd?

Recensie
De beschrijving van Verdwenen suggereert dat we hier met soort thriller te maken hebben. Maar eerlijk gezegd heb ik tijdens het lezen Verdwenen niet als thriller ervaren. Het was vooral heel mysterieus. Want wat er is nu met de zes kinderen gebeurd? En hoe kan het dat een van de zes niet terug is gekomen? De spanning van het verhaal zit in de zoektocht naar de waarheid.

Verdwenen heeft een korte proloog, die zich in de uren na de verdwijning afspeelt. Daarna is het elf jaar later en komen de kinderen terug. De dagen na hun terugkeer worden minutieus beschreven, afwisselend vanuit het perspectief van Lucas, Scarlet en Avery geschreven. Lucas en Scarlet zijn twee van de zes verdwenen kinderen, Avery is het zusje van de zesde die niet teruggekomen is. Lucas blijkt een vreemde tattoo, de sluiter van een camera, op zijn been te hebben. Scarlet heeft in haar lichaam een vreemd ovaalvormig metalen voorwerp. Hoe? Wat? Waarom?

Al staat boven iedere passage wie centraal staat, echt nodig is het niet. Je leert de personen heel snel kennen, en daardoor ook herkennen.


Wat er gebeurd is, elf jaar geleden, is bijzonder vreemd. In het boek worden al snel wat suggesties gedaan. Zijn de kinderen door buitenaardse wezens meegenomen, wat stellig geloofd wordt door de moeder van Scarlett. Of is het een of ander wetenschappelijk experiment geweest? Waarbij misschien ook wel de overheid betrokken was? Feit is wel dat in de camper van de vader van Lucas, die zoals de meeste ouders de verdwijning nooit heeft kunnen loslaten en is blijven (onderzoeken) een boek ligt waarin een vergelijkbare verdwijning beschreven wordt …

De andere grote vraag is waar Max toch is? Waarom komen alle kinderen terug, en waarom Max niet?

Maar ook: hoe zit het met de andere drie? Het gaat voortdurend over Lucas, Scarlet en Max, via Avery. Weten zij iets wat de rest niet weet? Of interesseert het hen niet en willen ze alles alleen maar zo snel mogelijk loslaten?

Je proeft voortdurend de frustratie van de verdwenen kinderen en Avery over het geheugenverlies. Lucas en Scarlet kunnen met geen mogelijkheid vertellen wat er in die elf jaar is voorgevallen. Daarin zit natuurlijk de sleutel tot de antwoorden. Maar als je daar niet bij kunt …
Bij de buitenwereld, de media, slaat dit al heel snel om ongeloof en irritatie. Het kan toch niet waar zijn, dat elf jaar volledig uitgewist zijn, denkt iedereen.


Een prachtig symbool in dit boek, dat over geheugen en herinneringen gaat, zijn de zeekoeien. Fascinerende dieren, zeezoogdieren. Ze zijn het meest verwant aan andere slurfdieren, olifanten (die ook bekend staan om hun ijzeren geheugen). Zeekoeien schijnen ook een zeer goed geheugen te hebben. Maar de rol die zeekoeien in dit boek spelen, daar laat ik verder maar niets over los …

Alle vragen én de sympathieke hoofdpersonen, maken dat Verdwenen een prettig leesbaar en interessant boek is.
Toen ze het boek in handen kreeg, vertrouwde mijn oudste van veertien mij toe dat ze nog niet wist of ze het boek wel zou gaan lezen. Het lijkt haar te vreemd. Inmiddels heb ik haar verteld dat het inderdaad best vreemd is, maar dat het boek wel gewoon heel lekker leest, boeiend en leuk is. Ook spannend en geheimzinnig, maar niet eng. Een aanrader dus eigenlijk …

Hier kan je een voorpublicatie lezen. Wat je hier niet ziet, zijn de leuke typografische details die Verdwenen op de zware momenten wat luchtiger maken. En heb je al goed naar de cover gekeken? Zes schommels, o nee, vijf …

Verdwenen is een van de vier eerste boeken in de nieuwe young adult boekenlijn van Uitgeverij Leopold, Young & Awesome. Als je Verdwenen koopt, krijg je ook een code om het boek als ebook te downloaden.

Verdwenen – Tara Altebrando
Young adult, paperback, … pagina’s, Uitgeverij Leopold
Bestel dit boek hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Juf Braaksel en de mysterieuze verdwijning [recensie]

Mijn jongste zoon was 11 jaar toen hij het eerste boek over juf Braaksel las. …