25 gram geluk [recensie]

‘Kun je er een paar dagen op passen?’ Met deze vraag begon de relatie tussen de wat stugge veearts Massimo en een gevonden egeltje. Misschien had het honger, was het koud of eenzaam; wat het ook was, het hulpeloze huilen opende het hart van Massimo. Met de kracht van haar persoonlijkheid zet Ninna – het egeltje blijkt een vrouwtje – zijn leven compleet op zijn kop. In 25 gram geluk vertelt Massimo over deze buitengewone vriendschap die hem door een moeilijke tijd in zijn leven hielp en hem onverwacht een nieuw doel in het leven gaf: het opzetten van een speciale egelopvang. Nu wijdt hij zich fulltime aan de zorg voor deze beestjes – gewond, uitgeput, weerloos, maar met een wil om te leven die even sterk als aanstekelijk is.

Let op: deze recensie bevat spoilers!

Het is maart 2013 als Massimo Vacchette, dierenarts van beroep, de drang voelt naar verandering. De wens om dromen na te jagen was nog niet vervaagd, maar het voelde alsof hij ronddoolde in een lege duisternis zonder enige oriëntatie. Wat hij nodig had was iets waar hij enthousiast van kon worden. Hij was al jarenlang dierenarts van runderen en de mensen om hem heen zeiden hem dat hij moest overstappen naar kleine dieren om zichzelf te verzekeren van zijn pensioen. Massimo zag dat niet zitten, maar begon toch een paar dagen per week te werken in twee praktijken voor kleine huisdieren. Daar kwam hij in aanraking met een kleine baby-egel. Het was een weesje, met de oogjes nog dicht. Hij was een paar dagen ervoor geboren en woog maar vijfentwintig gram. Massimo ging hem verzorgen en al snel voelde hij een diepe liefde voor het dier. Hij herkende zich in hem, en hij zette alles op alles om het te redden.

Tussen het verhaal over deze kleine egel door lees je hoe Massimo opgroeide, wat de rol van zijn ouders is in wie hij is en hoe hij daardoor koos voor het werk dat hij doet voor de egels. Ook lees je hoe hij de keuze voor zijn beroep maakte en hoe hij zijn werk als dierenarts meemaakt en beleeft. Zijn opvoeding is bepalend voor hoe hij zich verbonden voelt met dit kleine schepsel.

Wanneer het kleine egeltje groter wordt komt hij erachter dat hij een zij is. De egel is een vrouwtje! Haar naam: Ninna. Massimo blijft haar voeden en langzaam maar zeker wordt ze groter. In het leven van Massimo en zijn vriendin Greta neemt ze steeds meer plek in en gaat zelfs mee op vakantie.

‘Ninna, dit is de zee. Zonder mij zou je die nooit gezien hebben,’ fluisterde ik haar toe. We bleven daar lang zitten, gesust door de muziek van de golven en omhuld door een zilte geur.

Een tijd later vertrouwd hij iemand toe dat hij graag een centrum wil maken om egels in nood op te vangen. Helaas bleek dat niet zo eenvoudig te zijn, daar zijn vergunningen van officiële instanties voor nodig.

Het begint mensen op te vallen dat Massimo er zo moe uitziet en dat hij veel is afgevallen. Het advies is dat hij afscheid moet gaan nemen van Ninna en haar te laten gaan. Ze is een wild dier en heeft behoefte aan leven in vrijheid om gelukkig te zijn. Het valt hem zwaar dus besluit hij haar nog één winter te houden.

Op een dag vindt Massimo nog een egeltje. Hij weegt maar vijfhonderd gram. Zijn naam: Ninno.

Als Ninna de inspiratie was voor mijn droom om een egelopvangcentrum te beginnen, had Ninno mijn fantasie gevoed om de oase voor hen te creëren.

Een paar maanden later vindt hij een derde egel en neemt haar mee naar huis. De zorg gaat verder en ook Trilly groeit dankzij Massimo. Hij besluit de egelopvang werkelijkheid te maken en start Egelopvangcentrum La Ninna.

Op een ochtend kreeg hij een telefoontje, een nieuwe egel had zijn hulp nodig. Selina zat boordevol teken. Ook haar redde hij. Niet veel later kwam er meer egels en Egelopvangcentrum La Ninna draaide op volle kracht. Ondertussen vonden ook vrijwilligers hun weg naar Massimo en werd de opvang groter en groter.

Inmiddels kun je een egel op afstand adopteren. Iedereen die zo’n adoptie doet krijgt een certificaat, de identiteitskaart van het egeltje, het verslag van zijn geschiedenis en een update over zijn toestand. Daarnaast kunnen ze tegenwoordig gehandicapte egels, met de juiste middelen en vergunningen, onderbrengen bij particulieren.

Recensie:

Ninna en Massimo zijn meer dan alleen maar een dierenarts en zijn te verzorgen dier. Niet alleen voelt Massimo een intense liefde voor het dier, maar ze maken samen ook nog eens allerlei bizarre avonturen mee. Het is bijna een jongensboek vol stoere verhalen te noemen, maar dan voor volwassenen en ook voor vrouwen. Nee, het is zeker niet een verhaal van dertien in een dozijn te noemen.  De liefde voor de egels spat er vanaf en ik heb dikwijls met een brok in mijn keel dit boek gelezen. Dit is een zeer bijzonder verhaal!

Tussen zijn verhalen door bedacht ik dat hij nooit oud wordt. Want hij heeft de geest van een dichter die door de ogen van een kind kijkt.

25 gram geluk – Massimo Vacchetta met Antonella Tomaselli
biografie, hardcover, 191 pagina’s, A.W. Bruna Lev
Bestel ‘25 gram geluk’ hier >>>>

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Waar blijft de herfst? [recensie]

Konijn en Egel zijn beste vriendjes. Egel gaat elk jaar in winterslaap, zodra het eerste …