Balans tussen werk en privé

Maurice de Hond heeft in opdracht van SBI training & advies een onderzoek uitgevoerd met 1500 Nederlands werknemers over hoe zij hun werk en kinderen combineren. Hieruit blijkt dat een op de drie mensen met een baan van minimaal 28 uur per week en kinderen in de basisschoolleeftijd, deze combinatie buitengewoon ingewikkeld vindt. Zo blijkt maar weer dat Nederlanders de combinatie van werken en privé een zware last vinden: slecht 8% vindt dat hun leven in goede balans is!

Werknemers met kinderen vanaf de puberteit blijken degene te zijn die de meeste overuren draaien, op de voet gevolgd door alleenstaanden -met of zonder kinderen. Echte workaholics zijn de mensen met een gemiddeld inkomen, tussen de 35 en 50 jaar oud en met kinderen in de basisschoolleeftijd. “Het gevolg is dat er extra druk terecht komt bij de partner waar het gaat om de zorg voor het gezin”, zegt Mirjam Schaap, adviseur en trainer van SBI. Gespecialiseerd in work-life-vraagstukken. “Dat kan bijvoorbeeld leiden tot stress in relaties. Niet voor niets hebben mensen in deze levensfase volgens het CBS relatief het vaakst te maken met een echtscheiding.”

De meeste werknemers vinden het niet erg als de werknemer begint over de balans tussen werk en privé. Maar een kwart van de werknemers vindt dat de werkgevers hier niks mee te maken heeft. Toch bespreekt 80% van de werknemers dit soort onderwerpen (bijna) niet met de werkgever. Mirjam Schaap: “De gezinssituatie speelt bijvoorbeeld een rol. Zijn er kinderen in de basisschoolleeftijd dan wordt het sneller geaccepteerd als de werkgever erover begint, zo laat het onderzoek zien. Is de werknemer een ervaren vader of moeder, dan ligt het weer anders. Vrouwen hebben bovendien meer behoefte om dit onderwerp met de werkgever te bespreken dan mannen.”

Door het lastige combineren van werk en privé van werknemers krijgen zij meer stress waardoor ze alleen maar meer geld gaan kosten voor de werkgever. Uit onderzoek van TNO blijkt dan ook dat er een direct verband is tussen scheiden en ziekteverzuim. Vooral in moeilijke tijden met veel werk en weinig werknemers  wordt het combineren van werk en privé er niet gemakkelijker op. “Werkgevers en werknemers moeten daarom met elkaar in gesprek over de balans tussen werk en thuis”, vindt Schaap. “Dat leidt tot meer begrip en minder kosten.”

Vier op de vijf werknemers denk dat het nuttig zal zijn om extra ondersteuning te krijgen bij het goed in balans brengen van werk en privé. 69% van de werkgevers vind dat de werknemers hier dan financieel aan zou moeten bijdragen of ze nou kinderen hebben of niet. Werknemers vind de taak om een goede balans te vinden samen met de werkgever zou moeten worden gerealiseerd.

Share

About Glynnis

glynnisclaver@msn.com'

Check Also

Antistollingsmedicijn kan miskraam niet voorkomen

Het gebruik van een antistollingsmiddel (LMWH, een vorm van heparine) door zwangere vrouwen met een …

Share
Share