Nog steeds traditionele rolverdeling bij schoonmaken

De resultaten van het Huishoudonderzoek zijn er. Wat blijkt? Nederland heeft nog altijd een traditionele rolverdeling als het gaat om het huishouden. Weliswaar werkt 90% van de mannen in het huishouden mee, maar de mate waarin verschilt nogal. Slechts 28% van de stellen heeft de taken eerlijk verdeeld. Maar liefst 56,2% van de vrouwen geeft aan dat zij de meeste huishoudelijke taken op zich nemen en dat hun man af en toe wat doet. Bijna een op de tien vrouwen doet het huishouden helemaal alleen, tegenover slechts 0,1% van de mannen. Dit blijkt uit het huishoudonderzoek onder alleen vrouwen door de Club van Slechte Huisvrouwen en TrotseMoeders.nl.

Uit het onderzoek bleek tevens dat mannen vooral de leukere en makkelijke klussen voor hun rekening nemen. De top 5 van klussen die mannen volgens hun vrouwen doen, zijn:

  1. Afwas
  2. Boodschappen doen
  3. Stofzuigen
  4. Opruimen
  5. Koken

Wat zijn dan de ergste klusjes in het huishouden? Daar zijn de vrouwen eensgezind in:

  1. Strijken
  2. Sanitair schoonmaken
  3. Ramen lappen

Huishoudelijke hulp
Bijna een kwart van de vrouwen hebben een huishoudster. Van de vrouwen die geen extra hulp in huishouden hebben, zegt toch nog 55% dat ze eigenlijk wel deze externe hulp wil. De hoge kosten is de belangrijkste reden (46,2%) die hen hiervan weerhoud. Slechts 14,6% geeft aan geen hulp nodig te hebben, en 13,3% vindt het vervelend om iemand in huis te hebben.

Bijna twee derde van de vrouwen met een interieurverzorgster heeft zelf geen tijd voor het huishouden, of heeft er eenvoudig geen zin in. 13% geeft aan extra hulp in huis te hebben omdat ze geen ster zijn in het huishouden. Bijna 10% zegt het huishouden fysiek niet aan te kunnen.

Weinig tijd
Dat we het huishouden minder belangrijk vinden, blijkt uit het feit dat het merendeel van de vrouwen zo min mogelijk tijd hieraan besteden. Maar liefst 72,8% van de vrouwen is er dagelijks minder dan een uur mee bezig. Bijna 20% hiervan besteedt dagelijks maximaal maar een kwartier aan het huishouden en 38% van de vrouwen zijn hiermee hooguit een half uur bezig. Opmerkelijk is dat ondanks alle technische hulpmiddelen toch nog bijna 3% van de vrouwen elke dag 2 uur of meer nodig heeft om hun huishouden op orde te houden!

De meeste tijd zijn vrouwen trouwens toch bezig met het opruimen van spullen. 42% geeft aan dat deze klus elke dag het meeste tijd vergt. 18% besteedt dagelijks de meeste tijd aan koken en 12% van de vrouwen is dagelijks het langste bezig met het wassen van de kleding.

Over dit onderzoek
De Club van Slechte Huisvrouwen heeft dit huishoudonderzoek gedaan onder 610 vrouwen. Om een representatief beeld te krijgen onder alle vrouwen, zijn de oproepen om mee te doen breder verspreid dan alleen op Club van Slechte Huisvrouwen. Zo heeft TrotseMoeders.nl ook een actieve rol gespeeld in het verkrijgen van respondenten, net als verschillende Social Media kanalen.

About Mira Ahles

mira@dataunlimited.nl'
Getrouwd met Rikkert en moeder van 3 dochters: Janne (7 jaar), Robin (5 jaar) en Dide (3 jaar). Sinds deze zomer zijn we verhuisd van het stadscentrum naar het platteland. Een heel nieuw avontuur...

Check Also

Vanaf september 2021: de 13 weken echo

Inmiddels is het voor veel mensen bekend: de 20-weken echo is een medisch onderzoek rond …