Ik hou van Holland junior

Screenshot 2014-12-03 at 23.45.34De tv-hit Ik Hou van Holland, nu voor kids! De bekende topspellen van de afgelopen jaren, zoals ‘Geen ja, nee en uh’, de Spellingronde, Woordslang en Kaaswerpen.

Recensie

Sinds een tijdje houden we met het hele gezin een “zaterdagavondje”. Zo noemen de kinderen dat en het houdt in dat we met het hele gezin een film kijken met wat lekkers erbij. Wanneer het beter uitkomt houden we dit “zaterdagavondje” op vrijdagavond overigens 😉 Hoewel… sinds “Ik hou van Holland” weer begonnen is, kijken we daar met het hele gezin naar. De kinderen lekker bij me op de bank, wat kan ik daar van genieten!

Ze vinden het programma erg leuk en we hebben altijd een favoriet team waardoor het natuurlijk nog spannender is. De vragen zijn voor hen (8-10 jaar) meestal te moeilijk, maar dat mag de pret niet drukken. Meestal vallen ze één voor één voor het eind van het programma in slaap en moeten we ’s morgens vertellen hoe het afgelopen is.

Omdat de vragen voor kinderen te lastig zijn, hadden we nog niet naar het bordspel “Ik hou van Holland” voor volwassenen gekeken. Maar er blijkt ook een junior-versie te zijn en die kregen we ter recensie binnen.

Screenshot 2014-12-04 at 11.15.47

Enthousiast werd de doos geopend en uiteraard was de grote ‘zoemer’ meteen een succes. En toen ook de ‘nep-euro’s ontdekt werden, was de rest van het spel ineens niet meer zo interessant, want boefje spelen en wanneer je ontdekt wordt bij het stelen van geld voordat je op de zoemer drukt, is kennelijk een leuke variant op “Ik hou van Holland“…..Eigenlijk had er wat de kinderen betreft verder niet eens iets in de doos hoeven zitten 😉

Screenshot 2014-12-04 at 11.13.44Gelukkig voor mij, zaten er ook allerlei andere spelattributen in, waaronder een spelbord, vragenkaartjes, een kaart van Nederland en de finale-draaischijf, inclusief finale-vragenkaartjes. En die finale-draaischijf haalde mijn kinderen uit hun eigen spel en wist ze te motiveren om het bordspel te gaan spelen.

Mijn kinderen zijn 8-10 jaar en ik zag al snel dat veel vragen te lastig waren. We hebben daarom zonder stopwatch gespeeld. Iedereen krijgt een startbedrag en kan geld verdienen met vragen goed beantwoorden of opdrachten goed uitvoeren. Foute antwoorden kosten uiteraard geld. Gelukkig zitten er tussendoor ‘ballonnen’ op het spelbord waar je geld van de bank krijgt (of in moet leveren….).

Er zijn verschillende soorten vragen. De kennisvragen zijn meestal prima te doen voor kinderen vanaf een jaar of 8, soms moet je een beetje helpen om de goede richting op te denken, maar de meeste vragen zijn best te doen. Het spellen is echter veel te lastig voor mijn jongste twee kinderen. Mijn dochter zit in groep 4 en woorden als ‘gerelaxt’ en ‘eczeem’ kunnen nog niet eens bij benadering correct gespeld worden. We hebben daarom besloten voor alle drie de kinderen een woordenlijst te maken op hun niveau. Weinig werk, en het maakt dit onderdeel van het spel een stuk minder frustrerend. De spreekwoorden laten we wel voor wat ze zijn omdat we allemaal erg kunnen lachen om de gokjes van de kinderen wanneer ze een spreekwoord nog niet kennen!

Screenshot 2014-12-04 at 11.17.30

Tekenen is weer prima te doen, het zijn altijd items die ze kennen en het is een vrolijk onderdeel van het spel. Bel en zing is nog lastig, wij hebben ook hier de regels aangepast en mogen samenwerken waarbij iedereen 15 euro krijgt als het lukt. Ook de topografie is nog een lastig onderdeel, maar daar kun je uiteraard gokken en dat is ook weer grappig. Favoriet is het onderdeel ‘verboden woord’. Screenshot 2014-12-04 at 11.14.00Gelukkig niet ‘geen ja, geen nee en geen euh’ zoals op televisie, dan zouden we allemaal in no-time af zijn, maar een woord omschrijven zonder de woorden die er onder staan te gebruiken. Prima te doen voor alle drie de kinderen en erg leuk om te merken hoe creatief ze al met taal zijn.

Wanneer je wilt, kun je een gratis App downloaden waar opdrachten voor “Bel & Zing” en extra materiaal zoals “Raad het geluid” op staan. wij zijn er nog niet aan toe gekomen, maar ik denk dat wanneer we dit spel een aantal maanden hebben, het weer een leuke variatie kan geven. Dat geldt ook voor de aanvullingsset: het “Ik hou van Holland” verjaardagsspel. Maar voorlopig hebben we nog pret genoeg.

Wanneer we de finale bereiken is het weer feest. Er mag aan het rad gedraaid worden! We doen per keer maar één hoger-lager vraag want er zitten maar 30 finalekaarten bij het spel en zowel mijn kinderen als ik hebben een feilloos geheugen voor getallen, dus de vragen “Hoeveel eieren legt een Barnevelder kip per jaar” en hoe ver is het van “Den Helder naar Maastricht”, kunnen we maar één keer gebruiken. En dit spel is leuk genoeg om héél vaak te doen!

Ik hou van Holland junior
Bekijk op bol.comGezelschapsspel, 8 – 12 jaar, 2-4 spelers, Identity Games
Bestel dit spel hier >>>>

Liever de volwassen versie? Bol heeft nu een mooie voordeelbundel-aanbieding: Bekijk op bol.comIk hou van Holland bordspel samen met Ik hou van Holland verjaardagsspel nu voor een voordelige combinatieprijs, klik <hier> om daarvan te profiteren >>>>

Screenshot 2014-12-03 at 23.32.55

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Big Brain Academy: Knappe Koppen voor Nintendo Switch [recensie]

Deze Trotse Moeder heeft nu een keer een game om helemaal zelf te spelen: Big …

Share
Share