Wat je moet weten over je zorgverzekering als je zwanger bent

Als je zwanger bent, komt er veel op je af. Je wilt alles goed geregeld hebben voor de kleine spruit, maar liever geen torenhoge rekeningen ontvangen. Van het aanschaffen van de hele ‘kinderinboedel’ tot het afsluiten van de beste zorgverzekering. Waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van een verzekering en welke past het best bij jou?

Vergoedingen vanuit het basispakket
Veel zaken rondom de zwangerschap worden vanuit de basisverzekering vergoed. Denk bijvoorbeeld aan alle verloskundige hulp die je krijgt gedurende de zwangerschap, tijdens de bevalling en tijdens de kraamperiode. Beval je thuis of beval je in het ziekenhuis omdat je een medische indicatie hebt, dan worden ook die kosten vergoed vanuit de basisverzekering. Verder wordt kraamzorg vergoed, maar hierbij betaal je wel een eigen bijdrage.

Alle echo’s die worden voorgeschreven door de verloskundige, de huisarts of de gynaecoloog worden vergoed vanuit de basisverzekering. Dit zullen over het algemeen de echo’s zijn waarmee de duur van de zwangerschap bepaald wordt en de 20-weken-echo. Leuke bijkomstigheid is dat dit het eerste Kodak-moment van je kleintje is.

Met zowel de combinatietest als met de NIPT-test wordt onderzocht of er chromosomale afwijkingen zijn. De NIPT-test bestaat uit een bloedonderzoek en bij de combinatietest wordt tevens een nekplooimeting gedaan. Voor beide tests geldt dat deze worden vergoed vanuit de basisverzekering mits er een medische indicatie voor is. Wanneer uit deze tests naar voren komt dat aanvullend onderzoek nodig is, dan worden ook deze onderzoeken vergoed vanuit de basisverzekering. Hetzelfde geldt voor bezoekjes aan de huisarts en ziekenhuisopnames.

Tijdens de zwangerschap bestaat de kans dat je meer last hebt van urineverlies. Behandeling door een bekkenbodemfysiotherapeut kan dan nodig zijn. Vanuit de basisverzekering worden hier negen behandelingen voor vergoed.

Bij vergoedingen vanuit het basispakket, kan sprake zijn van een eigen risico. Dat is in ieder geval aan de orde bij bloedonderzoek, de NIPT-test, een vruchtwaterpunctie, een vlokkentest en bij medicijnen.

Vergoedingen vanuit het aanvullende pakket
Het loont om de verschillende aanvullende pakketten per zorgverzekering te vergelijken. In sommige gevallen is het bijvoorbeeld mogelijk om de eigen bijdrage van de kraamzorg vergoed te krijgen vanuit het aanvullende pakket. Hetzelfde geldt voor de eigen bijdrage bij een bevalling in het kraamhotel of zonder medische indicatie in het ziekenhuis.

Wees je ervan bewust dat jouw ledematen anders belast worden door het extra gewicht dat je bij je draagt. Hierdoor kun je fysiotherapiebehandelingen nodig hebben. Met een aanvullende zorgverzekering kun je (een deel van) deze behandelingen vergoed krijgen.

Wil je graag een zwangerschapscursus volgen om je goed voor te bereiden op de bevalling? Wil je veilig sporten in de vorm van zwangerschapsyoga? Wil je weten hoe je de darmkrampjes van jouw baby kunt wegmasseren? Veel van deze cursussen worden vergoed vanuit het aanvullende pakket.

Nu het einde van het jaar nadert, is het goed om eens kritisch naar jouw zorgverzekering te kijken. Past jouw verzekering nog bij je huidige situatie of is het wellicht verstandig om je verzekering aan te passen? Natuurlijk kun je niet alle kosten voorzien, maar alvast een grove inschatting maken van je verwachte zorgkosten, kan je straks een hoop geld besparen.

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

De cursus

Een eiland. Negen cursisten. Niemand kan weg… Doet het je ergens aan denken? Tien kleine …