Ben’s boot [recensie]

cover bens boot‘Giel wist ook wel dat het niet helemaal normaal was om een graf in je tuin te hebben, maar toch… Hij was er juist blij mee.’

In de tuin van Giel staat een houten zeilboot. Dat is het graf van zijn broer Ben Giel en zijn ouders vinden het fijn dat Ben zo toch nog dicht bij hen is. Maar de buren – de familie Azijn en de familie Oorwurm – denken er anders over. Ze schakelen de politie in en zélfs een ambtenaar om het graf weg te krijgen. De vader van Giel verbouwt ondertussen vrolijk zijn huis, dat er steeds merkwaardiger uit begint te zien. Hij heeft een plan…

Recensie
Bens boot is een ontzettend mooi verhaal over vooral Giel en zijn vader. Giels broer Ben is overleden. ‘Bij het oversteken had hij wel naar links gekregen en niet naar rechts, of precies andersom, dat wist Giel niet meer. …’

FullSizeRender

En Ben ligt nu begraven in de achtertuin, en op zijn graf staat een houten zeilboot. Giel heeft de boot blauw en wit geschilderd, de lievelingskleuren van Ben. En van de tekst op de boeg, krijg ik direct tranen in mijn ogen …

FullSizeRender (1)

De buren accepteren niet dat er een graf in de achtertuin is. Om beurten komen meneer en mevrouw Azijn en meneer en mevrouw Oorwurm klagen. Iedere keer reageert Giels vader weer energiek en op onverwachte wijze en het huis van Giel ziet er steeds verrassender uit. Giels moeder gaat mee in het verhaal, want zij kent haar man al veel langer en weet dat hij een plan heeft en dat het goed komt. Ook al lijkt het allemaal helemaal fout te gaan.

IMG_5476
Bens boot is een prachtig verhaal over liefde en vertrouwen, over het verwerken van verlies, over gevoelens en over elkaar accepteren en respecteren. Giel realiseert zich dat het bij hem thuis niet helemaal normaal is, maar ik hoop dat kinderen die dit boek lezen zich realiseren dat het begrip normaal ook maar heel betrekkelijk is. Wat ik normaal vind, hoeft voor een ander juist helemaal niet normaal te zijn. De boodschap die ik uit het boek haal, past heel goed bij hoe ik in het leven sta. ‘Ik accepteer en respecteer jou zoals je bent, doe dat ook met mij‘.

IMG_5483
Bens boot is prachtig geïllustreerd door Linde Faas, die ook de illustraties voor De laatste reis van de Ballerinus heeft gemaakt. Sterker nog, … zag bij haar uitgever Bens boot (tenminste, dat denk ik) liggen, zag de schitterende illustraties en hoopte toen van harte dat Linda Faas ook haar boek wilde illustreren.

IMG_5484

Ik ben Bens boot met veel plezier, en met zo af en toe een traantje in mijn ooghoek, aan mijn jongste dochter van negen aan het voorlezen. Zij vindt het ook een mooi boek. Een absolute aanrader die echt in je boekenkast thuis hoort! Zowel geschikt om voor te lezen, als om zelf te lezen.

Bens boot – Pieter Koolwijk
Kinderboek, hardcover, 64 pagina’s, Uitgeverij Lemniscaat
Bestel dit boek hier >>>>

IMG_5485

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Zelf leren lezen met Stink AVI’s

Echt leren lezen is vooral oefenen. Eerst met letters en klanken, daarna met woordjes. Voordat …

Share
Share