Bonusouders

Mijn kinderen, jouw kinderen, onze kinderen: dit boek biedt ondersteuning voor de moderne familie.
Wie met een partner samenwoont en kinderen uit een vroegere relatie heeft, werd vroeger ‘stiefmoeder’ of ‘stiefvader’ genoemd. Een naam met veel negatieve associaties. Jesper Juul geeft deze ouders een nieuwe naam: bonusouders. Want de nieuwe situatie kan voor kinderen ook positief zijn: de nieuwe partner van hun vader of moeder kan een geweldige bonus voor kinderen zijn. Een patchworkfamilie is niet eenvoudig, maar wel vol kansen en mogelijkheden. En bovendien: eenvoudig is de traditionele familie ook niet!

Recensie
Steeds vaker krijgen we te maken met het samengestelde gezin. Of de patchwork familie, zoals de Deense gezinstherapeut Jesper Juul het noemt. Het is fijn voor jou als moeder of vader wanneer je na een verbroken relatie weer een nieuwe levenspartner vindt, maar voor de kinderen kan het behoorlijk lastig zijn. Maar ook voor volwassenen is het moeilijk, want de kans is groot dat jullie qua opvoeding er niet dezelfde regels op na houden. Hoe ga je om met de verschillende gewoontes, huisregels en het aanspreken van de kroost van je partner? Jesper Juul begint in ieder geval met een positieve draai… Hij praat niet over stiefmoeder of stiefvader, maar over Bonusouders. Eerlijk toegeven, het klinkt een stuk positiever. Bij het woord stiefmoeder denken we toch al snel aan die vreselijke draak – de stiefmoeder – van Sneeuwwitje. Het is net zoiets als met schoonmoeder, daar hangt ook een negatieve sfeer om heen.

Wanneer je als alleenstaande ouder weer een relatie krijgt, is dit boek een echte aanrader. Het is een praktisch handboek die je het hele traject kan bijstaan. Beginnend bij de keuze om verder door het leven te gaan met een ander gezin, tot alle ontmoetingen, gevolgen en relaties. Er is zelfs aandacht besteed aan het doem-scenario waar je liever niet aan wilt denken: de relatie houdt geen stand. Het boek is geschreven in duidelijke taal en voorzien van praktische tips en handvatten. Neem bijvoorbeeld de voorbeelden waarop je het gesprek kunt aangaan met de kinderen van je nieuwe partner. Maar ook de korte, vetgedrukte adviezen of belangrijke aandachtspunten zijn erg praktisch. Doordat ze in een aparte alinea staan en vet gedrukt zijn, vallen ze goed op en is het ook eenvoudig terug te zoeken.
Het is eenvoudig om zo nu en dan een hoofdstuk te lezen dat aansluit bij de situatie van dat moment. Per keer zijn het slechts een aantal pagina’s en de tekst is vlot geschreven. Dus ook als je niet zo’n boekenwurm bent of simpelweg geen rust of tijd hebt om een boek te lezen, is dit juist wel iets wat even snel tussendoor kan. Bonusouders is een nuttig handboek voor alle alleenstaande mama’s of papa’s die op het punt staan weer een nieuw gezin te vormen met hun partner en zijn of haar kinderen.

Bonusouders – Jesper Juul
Opvoeding & verzorging, paperback, 128 pagina’s, Forte Uitgevers
Bestel dit boek hier>>

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Even voorstellen: Trotse pleeg- & stief Moeder Bien

Onlangs kreeg ik een mail van een enthousiaste Trotse Moeder die graag over haar leven …