Bourgondisch borrelen

Alhoewel borrelen in het Frans niet direct te vertalen is, zijn ze er zeker niet vies van. Integendeel. In het Bourgondische deel van Frankrijk doen ze niets liever en nemen ze er ook uitgebreid de tijd voor. Ben jij van plan om  binnenkort gezellig te gaan borrelen met je vriendinnen? Hier een paar recepten voor een aantal heerlijke versnaperingen.Bourgondische kaaskoekjes (Gougères Bourguignonnes)

Voorbereidingstijd: 35 min / bereidingstijd: 15 min / voor 4 personen.

Ingrediënten: 2,5 dl water/ 4 eieren/ 60 gr boter/ 80 gr Gruyère/ 100 gr bloem/ een snufje cayennepeper/ een snufje nootmuskaat/ een snufje zout.Verwarm de oven voor op 200°. Snijd de kaas in kleine blokjes (of neem geraspte kaas). Verwarm het water in een pan en voeg boter, zout, peper en nootmuskaat toe. Breng het geheel aan de kook. Haal de pan van het vuur en voeg vervolgens de bloem toe en roer het geheel krachtig met een houten spatel. Plaats de pan 1 à 2 minuten op een laag vuur, zodat het deeg kan drogen; het mengsel moet loskomen van de pan. Haal de pan van het vuur, en voeg één voor één de drie eieren al roerende toe. Voeg vervolgens de blokjes kaas toe en meng het deeg goed door tot het een vaste massa is. Maak kleine balletjes en leg deze op een ingevette ovenplaat (bestrijk de koekjes met een losgeklopt ei voor mooie glanzende Gougeres). Bak de koekjes 15 à 20 minuten in de voorverwarmde oven van 200°. De Gourgeres horen goud van kleur, krokant en zacht van binnen te zijn en worden bij voorkeur warm of lauw geserveerd.

OEUFS EN MEURETTE (Typische Bourguignon)

Voorbereidingstijd: 10 min / bereidingstijd: 30 min / voor 4 personen.
Ingrediënten: 150 gr bacon/ 50 gr bloem/ azijn/ 4 sneetjes brood/ 50 cl rode wijn/ 1 teentje knoflook/ 2 uien/ 4 fijngesneden sjalotjes/ 4 eieren.

Bak de bacon, knoflook, uien en de fijngehakte sjalotjes. Laat het geheel rustig sudderen en strooi de bloem er over heen. Giet vervolgens de wijn erbij en breng het op smaak met wat peper en zout. Laat het geheel 30 minuten koken. Kook in de tussentijd water met azijn en pocheer de eieren gedurende 4 minuten in het water. Laat vervolgens de eieren goed uitlekken. Rooster 4 sneetjes brood en serveer hierop de eieren met de rode wijnsaus.

Share

About Glynnis

glynnisclaver@msn.com'

Check Also

Zo kun je verantwoord een avondje wijnen met de meiden

Wijnen met de meiden? Zet een oppas in Wil je een avondje verantwoord wijnen met …

Share
Share