Micropia: micro-organismen bekijken bij Artis [verslag]

micropia-lichaamJouw lichaam zit tjokvol micro-organismen, waaronder bacteriën, archaea en schimmels. Het zijn er alles bij elkaar tien keer zo veel als het aantal menselijke cellen in jouw lichaam. Samen zijn ze goed voor een gewicht van 1,5 kilo. Deze informatie komt van de website van Micropia, die overigens zeer de moeite waard is om te bekijken. 

Microben…. wanneer je denkt aan bacteriën, schimmels en andere kleine organismen die je niet eens kunt zien, denk je misschien aan ziekten, aan besmetting, allergieën, vies, gevaarlijk of iets anders negatiefs. Een bezoek aan Micropia laat je letterlijk zien dat microben mooi kunnen zijn en dat het grootste deel ervan een nuttige, positieve functie heeft in ons bestaan.

Verslag van een bezoek aan Micropia
Samen met mijn drie kinderen (tussen 8 en 11 jaar) en hun Trotse Vader gingen we naar Micropia. De verwachtingen waren hoog gespannen, want al sinds de opening was ik geïntrigeerd door deze nieuwe ‘attractie’. Ik vroeg me alleen af of kinderen datzelfde enthousiasme zouden ervaren wanneer ze kennismaken met de wereld van microben….

Een bezoek aan Micropia begint in een lift. Daar word je al enigszins voorbereid op wat er gaat komen. micropia-artis-kinderen-bezoek-copyright-trotse-moeders-1Op de eerste verdieping aangekomen, krijg je een kleine indruk van de enorme hoeveelheid microben die er op aarde voorkomen. Op een soort ‘stamboom’ van al het leven, is het zichtbare leven, waar niet alleen wij, maar ook kleine dieren zoals insecten, deel van uitmaken, maar een klein stuk. Het grootste deel bestaat uit microben: een eye-opener!

Vervolgens kun je kennismaken met diverse bekende microben door ze te bekijken door een microscoop, er filmpjes over te kijken en door er over te lezen. Naast de bakken met bijvoorbeeld blauwalgen, is een mooie, interactief systeem om er meer over te weet te komen, maar ook om de grootte te vergelijken met andere microben.

Daarna kwamen we bij de body-scan, waarvoor je kon gaan staan en wat het aantal microben op je lichaam ‘telde’. Deze waren ook zichtbaar en door met je hand naar een bepaald deel van je lichaam te gaan, zoomde je als het ware in op de microben die er aanwezig waren.

micropia-artis-kinderen-bezoek-copyright-trotse-moeders-3 micropia-artis-kinderen-bezoek-copyright-trotse-moeders-2

Voor mij al leuk om te doen, maar voor de kinderen een ware attractie. Ook beginnende puber van 11 vond het interessant, er waren namelijk ook “puistjes-microben” en dat is natuurlijk belangrijk om te weten wanneer je bijna in de puistjes-fase zit 😉

micropia-artis-kinderen-bezoek-copyright-trotse-moeders-14Zoon (11): Ik vond Micropia erg interessant, ik heb er een heleboel van geleerd zoals dat sommige kleine beestjes bacteriën eten en dat ze onderdeel uitmaken van een kringloop. En dat ze helpen om je lichaam gezond te maken.

In Micropia lopen – duidelijk zichtbaar door de witte jassen – vrijwilligers rond die helpen met de bediening van de apparaten wanneer je er zelf niet goed uit komt, maar die ook een heleboel extra informatie geven. Zeker voor mensen die voor het eerst kennismaken met de onzichtbare wereld van microben erg prettig.

De eerste verdieping biedt  zicht op het eigen laboratorium van Micropia waar je laboranten aan het werk ziet. Eén van hen kwam over haar werk vertellen en dat was, zowel voor de kinderen als voor mij, enorm interessant.

micropia-artis-kinderen-bezoek-copyright-trotse-moeders-7 micropia-artis-kinderen-bezoek-copyright-trotse-moeders-6

Ze vertelde over het ‘beerdiertje’, die een soort van mascotte voor Micropia geworden is, over de bijzondere eigenschappen en het vermogen om onder extreme omstandigheden in leven te blijven, maar ook over hoe de in Micropia levende microben-culturen opgekweekt en onderhouden worden.

Dochter (8): Het was erg interessant. Wanneer je voor een machine kust, kun je zien hoeveel bacteriën er dan zijn, ik vind het leuk dat je dat dan weet. Wat ik erg leuk vond was dat de mevrouw die er werkt uitlegde hoe bacteriën leven, in vloeibaar materiaal of in vaste stof en hoe ze de bacteriën daar in krijgen. Ik vond het leuk om er naar te kijken, maar ik word zelf liever “ritmische-gymnastiek-juf”

micropia-artis-kinderen-bezoek-copyright-trotse-moeders-13Ik was enorm onder de indruk van de gedrevenheid en het enthousiasme van deze laborante en het verhaal wat ze hield voegde echt iets toe aan ons bezoek. Er worden 300 verschillende soorten microben gekweekt in Micropia, uiteraard van de onschuldigste soorten, die ‘los’ geen enkel gevaar voor de gezondheid vormen.

Op de benedenverdieping kun je wel informatie over een aantal bekende ‘gevaarlijke’ micro-organismen bekijken, zoals het ebola-virus en de legionella-bacterie. micropia-artis-kinderen-bezoek-copyright-trotse-moeders-15Wat ook indrukwekkend was, was het in beeld brengen van welke dieren de grootste bedreiging vormen voor de mens.

Er wordt ook op een duidelijke manier zichtbaar gemaakt hoe micro-organismen, zonder dat we ons dit bewust zijn, deel uitmaken van ons dagelijks leven. Van gist in brood tot bacteriën in yoghurt, een heleboel voorbeelden stonden in vitrinekasten. Duidelijk is wel dat de meeste micro-organismen bijzonder nuttig zijn, zelfs onmisbaar voor ons mensen, om te kunnen bestaan.

Bij een heleboel te bekijken onderdelen in Micropia stonden een soort ‘stempel-automaten’ waar je op een bij de ingang gekregen papier (in de vorm van een petrischaaltje) een stempel kon zetten.

micropia-artis-kinderen-bezoek-copyright-trotse-moeders-16Deze kaart kon je aan het eind van je bezoek onder een apparaat leggen waardoor je de verzamelde micro-organismen op een groot scherm kon bekijken en ook daar weer kon inzoomen op uitleg en informatie. Ook het verzamelen van stempels was een groot succes bij de kinderen.

Zoon (8): Ik vond het heel leuk, want ik wist niet dat er microben bestonden en dat het er zo veel waren. Ik vond het erg leuk om de stempels te verzamelen.

Kortom: Micropia leent zich prima voor een bezoek! Het is niet geschikt voor kleine kinderen, maar (geïnteresseerde) kinderen vanaf een jaar of 8, zullen het een fantastische ervaring vinden.

Micropia vind je direct rechts naast de hoofdingang van Artis. Het staat los van de dierentuin, maar er is wel een combi-ticket te koop zodat je een bezoek aan de zichtbare dieren kunt combineren met de wereld van de micro-organismen. Houd er wel rekening mee dat je al snel een paar uur in Micropia doorbrengt wanneer je alles wilt zien en ervaren!

About Karina Ahles - Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 17 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 14 jaar.

Check Also

Zwanger en Corona?

Er zijn cijfers bekend over Nederlandse vrouwen die zwanger waren en Corona kregen. De cijfers …