e

Het belang van magnesium en vitamine D voor de kleintjes

De inname van voldoende vitamines en mineralen, is zeer belangrijk voor zowel de fysieke-, als voor de mentale gezondheid. Zeker wanneer het lichaam nog in de ontwikkeling is. Vaak hebben baby’s en kinderen een grote hoeveelheid vitamines en mineralen nodig, dan volwassenen. In dit artikel bespreken we het belang van magnesium en vitamine D, voor de kleintjes en hoe je daar als ouder het beste op kunt anticiperen.

Het belang van magnesium voor de kleintjes

Magnesium is een natuurlijk mineraal, dat niet zelf aangemaakt wordt door het lichaam. Magnesium is goed voor de opbouw van botten en spieren en zorgt ervoor, het geeft je energie en draagt bij aan de normale werking van het zenuwstelsel.

Om voldoende magnesium binnen te krijgen, moet je ervoor zorgen dat je magnesium weet te winnen, via de dagelijkse voeding. Dit kan voor volwassenen al een lastige opgave zijn, maar zeker wanneer je kind hebt, dat nog maar een baby of dreumes is. Vanuit onderzoek is gebleken dat gemiddeld 50% tot 80% van de kinderen een magnesiumtekort heeft, wat betekent dat zij dringend extra magnesium nodig hebben, voor een gezonde groei. Baby’s hebben vaak al een achterstand, qua het niveau van magnesium dat in hun lichamen zit. Dit komt, omdat de moeders vaak dan al kampten met een magnesium tekort.

Een tekort aan magnesium bij kleintjes, is te herkennen aan de volgende kenmerken:

  • overmatig huilen
  • gedragsproblemen
  • stress
  • vermoeidheid
  • concentratieproblemen
afbeelding: https://unsplash.com/photos/CgWTqYxHEkg

Het belang van vitamine D voor de kleintjes

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine, die onder andere nodig is om de calcium uit je voeding te halen en in jouw lichaam op te slaan. Vitamine D is daarnaast één van de weinige vitamines, die je lichaam wel zelf kan aanmaken. Je wint vitamine D via zonlicht en via voeding.

Vitamine D is belangrijk voor de aanmaak van energie, maar ook voor de ontwikkeling van botten en daarbij ondersteunt het ook jouw immuunsysteem. Alhoewel moedermelk alle noodzakelijke vitamines en mineralen bevat, bevat het toch niet voldoende vitamine D. Dit betekent dus, dat baby’s die nog borstvoeding krijgen, altijd extra vitamine D nodig hebben.

In Nederland wordt er geadviseerd om alle kinderen van 0 tot 4 jaar, circa 10 microgram vitamine D per dag te geven. Ook al zitten deze kinderen niet meer aan de borstvoeding. Extra vitamine D kan ingediend worden, door middel van een supplement of door middel van druppels. Je kunt eenvoudig vitamine D bestellen, via een online drogist.

Een tekort aan vitamine D bij de kleintjes, is te herkennen aan de volgende kenmerken:

  • slappe spieren
  • pijn aan gewrichten en spieren
  • vermoeidheid
  • depressiviteit

Tekorten aan vitamines en mineralen

Zoals je hierboven gelezen hebt, komen tekorten van mineralen en vitamines veel voor bij de kleintjes. Het is voor een kind in de ontwikkeling, extra van belang dat deze tekorten verholpen worden. Als beginnend ouder, kan dat best spannend zijn, maar het is niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. Alle ouders maken dit mee. Kies voor supplementen die gemaakt zijn, op basis van natuurlijke ingrediënten. Zo weet je tenminste zeker, dat je kind geen gevaarlijke stoffen binnenkrijgt.

Share

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl

Check Also

Eerste suikervrije vitamine D op waterbasis

Voor alle kinderen tot 4 jaar geldt het advies om dagelijk 10 microgram Vitamine D …

Share
Share