Ik ook van jullie

Dit boek gaat over kinderen. Heel gewone kinderen. Gewone, lieve kinderen die houden van konijntjes, het fijn vinden als papa thuis is, verdriet hebben als oma is overleden, met de duim in de mond bij hun ouders op schoot kruipen: die kinderen. Kinderen met heel gewone dromen, wensen en verlangens. Die negentig procent van onze kinderen waar helemaal niets mee is, behalve dat ze van ons zijn en daarom bijzonder.

In dit boek wordt ingegaan op wat ze doen, wat ze leuk vinden, wat ze verwachten van de wereld, wat ze hopen en verlangen, hoe ze naar de wereld en hun omgeving, onder wie hun ouders, kijken. En dan valt op dat deze spannende maar ook heftige tijd voor hen de normaalste zaak van de wereld is. Dit boek is voor alle ouders die willen weten hoe het is om als kind op te groeien in deze tijd, hoe ze reageren op en omgaan met televisie, internet, welvaart, commercie, games, klasgenootjes in alle soorten en maten, met elkaar en met hun (groot)ouders.

Recensie
Vandaag de dag wordt er van alle kanten geroepen dat de kinderen van tegenwoordig vergroeid zijn met de beeldbuis en als ze daar niet naar kijken achter de computer zitten. Virtuele levens leiden en nieuwe vrienden maken op internet. Wanneer er iets mis gaat dan krijgt de tijdsgeest en de ouders al snel de beschuldigde vinger toegewezen. Wie heeft er niet opgelet en dus niet voorkomen dat een kind de verkeerde kant op ging?

Kinderen en hun grootouders leven vaak in een compleet andere wereld. Groeit de ene generatie op met computers en de meest geavanceerde technieken, de ander wil er maar al te vaak niets van weten.

De ouders zitten letterlijk tussen de twee generaties in. Ze willen hun werk en de zorg voor de kinderen combineren en hebben en voelen een grote druk om op beide vlakken het goed te doen. Geen enkele ouder wil aangesproken worden op het feit dat ze het verkeerd aanpakken. Zeker niet door andere ouders! In dat opzicht laten wij ons erg leiden door hoe anderen het doen en wat er van ons wordt gedacht als we het anders doen. Kinderen laten zich soms kritisch uit over hun ouders. Maar is dat echt zo anders als vroeger of is dat iets wat wij ons inbeelden uit de angst iets verkeerds te doen? Uit onderzoek blijkt dat de ouders van tegenwoordig gemiddeld een 9,5 scoren bij hun kinderen en dus is de faalangst van ouders niet terecht.

Ik ook van jullie is een boek dat op je een kijkje geeft in de belevingswereld van de kinderen van nu. Ouders zullen veel situaties herkennen, maar waarschijnlijk regelmatig verbaasd zijn over hoe een kind er tegen aan kijkt. Een boek dat prettig en humoristisch geschreven is en waar je al snel in blijft lezen. Een aanrader voor elke ouder die regelmatig zich afvraagt hoe het is om anno nu jong te zijn.

Ik ook van jullie – Jeroen Boschma & Inez Groen
Jeugdboek, paperback, A.W. Bruna

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

De Wolventemmer, Opgejaagd – jeugdboek Barbara Jurgens

Als wolventemmer is het Runa’s taak om de bedreigde wolven uit Italië naar een veilige …