Takkie

takkie-recensie-copyright-trotse-moeders-2Wie houdt er niet van Takkie? Hij is lief en knap en altijd vrolijk. Jip en Janneke zijn gek op hem. Zelfs als hij stout is, van huis wegloopt of ruzie maakt met Siepie, is hij onweerstaanbaar. De mooiste verhalen en illustraties zijn nu verzameld in een bundel voor alle jonge (en oudere) hondenvrienden.

Recensie
Op een dag vinden Jip en Janneke een hondje op straat. Een gek lang hondje dat geen baas heeft. Ze nemen hem me naar huis en willen hem heel graag houden. Hij is zó lief. En ze weten ook meteen een naam voor hem. Takkie! takkie-recensie-copyright-trotse-moeders-1Op de kaft van het boekje staat het vrolijke teckeltje van Fiep Westendorp afgebeeld. Het leuke aan deze kaft is dat je Takkie ook echt kunt ‘voelen’, de afbeelding is van vilt.

Als je het boekje ziet (en van kinderboeken houdt) wil je het gelijk lezen. Ik zelf ben al jaren Jip & Janneke fan. De eenvoud van de schrijfstijl, de leuke plaatjes en verhaaltjes, spreken mij erg aan. Dit boekje nodigt zeker uit om (voor) te lezen.

Het boekje begint bij de eerste ontmoeting met Takkie. De moeder van Janneke vraagt of Jip & Janneke een pakje fijne naaldjes willen gaan halen bij de winkel. Zo gezegd zo gedaan gaan Jip & Janneke op pad, maar in plaats van naaldjes komen zij thuis met een hondje. Ze noemen het hondje Takkie.

takkie-recensie-copyright-trotse-moeders-2

In het boekje staan, in de welbekende Jip & Janneke stijl, 12 korte verhaaltjes te lezen, allemaal met Takkie in de hoofdrol. De verhaaltjes zijn bekende verhaaltjes uit eerdere Jip & Janneke boekjes, maar dat mag de pret zeker niet drukken.

takkie-recensie-copyright-trotse-moeders-3

Takkie is duidelijk een ondernemend hondje, Jip en Janneke vinden hem lief, maar soms ook stout zoals wanneer hij de blokken toren omgooit of de zebra stukbijt. Bij het voorlezen van de verhaaltjes konden de kinderen aan wie ik het voorlas zich wel vinden in de boze Jip en Janneke toen de Zebra kapot ging. Zij waren het er duidelijk mee eens dat Takkie daar ‘noooooit meer aan mocht komen’.

takkie-recensie-copyright-trotse-moeders-4

De verhaaltjes zijn kort en pakkend geschreven en dat maakt het leuk om het voor te lezen. Zelfs de jongste kindjes die ik in mijn vriendenkring kon vinden (1 jaar en een paar maanden) zijn fan! Een heerlijk boekje om er nog even bij te pakken om voor te lezen voor het slapen gaan. Ik ben benieuwd wanneer er een variant over ‘Siepie’ uit zal komen.

Takkie – Annie M.G. Schmidt
Bekijk op bol.comHardcover, 48 pagina’s, uitgeverij Querido
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Janneke Borst

jann.borst@gmail.com'
Mijn naam is Janneke. Ik heb in mijn werk dagelijks met "extra speciale" kinderen te maken. Daarnaast heb ik het conservatorium gedaan en houd ik erg van muziek.

Check Also

Op een ochtend – vroeg in de zomer [recensie]

In deze bundel met nieuwe verhalen over de eekhoorn, de mier en de andere dieren …

Share
Share