Broertje – Michael Berg [recensie]

Broertje is een nieuwe thriller van de Nederlandse auteur en Gouden Strop winnaar Michael Berg. Ik heb al eerder, met veel plezier, boeken van hem gelezen en dit verhaal intrigeert me meteen: een autistische man die verdacht wordt van moorden…. Ik ben benieuwd naar hoe geloofwaardig Michael Berg dit verhaal gaat vertellen!

Het verhaal
Na een telefoontje van de politie vliegt Lotte Pradel halsoverkop naar Zuid-Frankrijk. Haar vier jaar jongere en autistische broer Felix wordt verdacht van de moord op hun vader, hun stiefmoeder en een nog onbekende vrouw. Hoewel Lotte met haar vader – een oud-politicus – heeft gebroken en ze Felix sindsdien niet meer heeft gezien, weet ze een ding zeker: haar broer kan onmogelijk de dader zijn.

Op het politiebureau ontmoet ze Felix voor de eerste keer na tien jaar. Het contact verloopt buitengewoon stroef. Maar als Felix ontsnapt, kan Lotte niet anders dan hem volgen.

Mening
Ik heb erg genoten van Broertje. Ik had eerlijk gezegd verwacht dat er een cliché over autisten gebruikt zou worden. Vaak zie je dat mensen bij autisme aan Rain Man denken, en niet veel verder komen dat het beeld wat Dustin Hoffman zo indrukwekkend heeft weten neer te zetten. Bij Broertje is dat anders, op de een of andere manier klopt het.

Later las ik in een blog van Michael Berg hoe het kwam dat hij op een zo’n natuurlijke manier een verstandelijk beperkte, autistische man een zo grote rol in een boek heeft kunnen geven.

Ook de manier waarop Lotte (want een broertje bestaat niet zonder een ‘sibling’) met broer Felix omgaat is erg goed verwoord. Veel geduld en begrip, maar ook irritatie. En dan is er natuurlijk nog het spannende verhaal, de andere fijne personages en de informatie die beetje bij beetje meer zicht geeft op heden en verleden.

Broertje is een van de betere boeken die ik gelezen heb de laatste tijd!

Broertje – Michael Berg
Paperback, 505 pagina´s, uitgeverij The House of Books
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Waar ben je thuis? – Aaltje van Zweden

Aaltje van Zweden, inderdaad, de vrouw van Jaap van Zweden, heeft een nieuw boek geschreven. …

Share
Share