iT-girl

coverAnna Huntley is veertien jaar. Ze woont in Londen, samen met haar beste vriend (haar hond Hond) en haar vader. Anna is niet erg populair op school, ze leest graag stripverhalen en kijkt naar oude films samen met Hond.

Anna wil het liefste onzichtbaar zijn en doet haar best om zichzelf en haar twee vrienden Jess en Denny niet voor schut te zetten. Maar dit lukt niet meer als haar vader zich gaat verloven met Helena Montaine, een beroemde actrice die al een aantal Oscars heeft gewonnen. Anna staat in alle krachten en is opeens een iT-girl. Ze is niet meer onzichtbaar, maar bekend en populair en iedereen wil vrienden met haar worden. Maar wil Anna wel populair zijn en de iT-girl …?

Recensie
Als je begint met lezen in iT-girl, wordt je al direct in het verhaal gezogen. Anna heeft kennelijk Josie Graham, althans, het haar van Josie, in brand gestoken … Okee …, hoezo? Wat is er gebeurd? En waarom dan? Het blijkt natuurlijk allemaal reuze mee te vallen.

IMG_2644

Anna vertelt in iT-girl haar wederwaardigheden doorspekt met de nodige humor en enig cynisme, ik hou daar wel van. Het verhaal verteld door Anna wordt afgewisseld met mailtjes, gesprekken via de voicemail, lijstjes met opsommingen en tips en briefjes die Anna op school uitwisselt met Jess. Het maakt allemaal samen dat het boek leest als een trein. (Overigens las ik ergens de opmerking dat het niet helemaal voor een meisje van deze tijd hoort alsmaar mailtjes te sturen met vrienden … Hmmm, dat zegt waarschijnlijk iets over mij, dat ik daar niet raar van opkijk …)

IMG_2645
Wat ook helpt om maar door te blijven lezen, is dat niet direct duidelijk waar het boek naar toe leidt.  Al vrij snel is er een verrassende wending in het verhaal, die ik niet direct zag aankomen. IMG_2643Dat maakt het lezen leuk.

De cover zet je namelijk een beetje op het verkeerde been. Je verwacht dat het over een meisje gaat dat graag beroemd wil worden, maar dat kan je je afvragen. Zeker als je doel 7 van haar lijstje doelen in het leven leest: ‘Mij in een kast verstoppen nu mijn vader zich heeft verloofd met de beroemdste actrice van deze aardbol, mijn leven zich in de schijnwerpers afspeelt en IEDEREEN binnenkort achter mijn sociaal onbeholpen gedrag komt.

IMG_2647
Ik hou wel van de cynische humor in het boek. Een ander doel van Anna, nummer 5, is namelijk naar Afrika gaan om daar rijst uit te delen. IMG_2642Maar bij doel nummer 7 vraagt ze zich af of ‘rijst trouwens niet een beetje uit is? Ik kan misschien beter chocola uitdelen. Ik hou van chocola. Ik moet alleen nog even uitzoeken hoe ik dit vanuit een kast kan doen …’ Love the girl!

Al met al is iT-girl een leuk en vlot boek voor jonge meiden, die na Het dagboek van een Muts een volgende stap willen zetten. Meiden zoals onze puberdochter van 13. Maar ik lees deze boeken graag met haar mee … Lectuur die lekker ontspannen en vlot wegleest, waar je je heel goed in kunt verplaatsen en die net niet helemaal realistisch is en daarom zo leuk. Aanrader dus!

iT-girl is het eerste boek dat Katie Birchall heeft geschreven. Aan het eind aan het boek staat een kort interview met Katy. Een tweede deel is in de maak!

IMG_2648

iT-girl – Katy Birchall
Bekijk op bol.comJeugdboek, paperback, 308 pagina’s, JP Publishing BV
Bestel dit boek hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

BFF’s voor even – Dagboek van een muts 11 [recensie]

Nikki mag meedoen aan een schooluitwisseling. Cool, toch? Nou, niet helemaal. Want wie zit er …