2017 Shell generation Discovery terrein overzicht park

Promotie Wetenschap en Techniek: 2e Generation Discover Festival 2017 [verslag]

Shelle fenberation Discover FestivalDonderdag 4 oktober is de tweede editie van het grote tijdelijke ‘pretpark’ op het Malieveld te Den Haag over het ontdekken van de prachtige kanten van natuurwetenschap en techniek: Generation Discover Festival geopend. Een door Shell georganiseerd Festival waar jongeren van de basisschool en studenten van de middelbare scholen op een onderhoudende manier en vooral door dingen te doen vaak verrassende dingen ontdekken over wetenschap en techniek. De toegang is gratis. Het festival duurt tot en met zondag 8 oktober 2017. Dit is hoe je er komt: Malieveld Den Haag. Er worden 30.000 kinderen verwacht.

2017 Shell generation Discovery Ingang

Ik zelf had als jongen geluk dat ik kleinzoon was van een opa die bij mij al heel jong belangstelling wist op te wekken voor Sterrenkunde (Hij had een heuse sterrenkijker), het weer (hij wist altijd door over de Nieuwkoopse Plassen te kijken, want daar woonde hij aan, te voorspellen wat het weer ging worden), en de planten en dierenwereld van het Hollandse laagveengebied.(Hij wist waar de vleesetende plant de Zonnedauw in het zompige veengebied te vinden was)

Ik denk dat hij mij een definitieve duw in de richting van grote interesse en kennis van de natuurwetenschappen en techniek heeft gegeven. Ik probeer dat nu aan mijn kinderen ook over te brengen en door hoort een bezoek aan dit festival zeker bij, en mijn tweeling (jongen en meisje van bijna 11 jaar) vonden het ‘vet cool’, afwisselend en ‘ best wel’  leerzaam en ik had niet het gevoel dat ze hun vader de sociaal-gewenst antwoorden gaven.

2017 Generation Discover Festival plattegrond

Het is een soort NEMO, tijdelijk opgebouwd met grote tenten en koepels op het Malieveld. Elke koepel heeft een Thema en bij iedere koepel is wat te doen. Het geheel wordt omlijst met een prachtig reuzenrad en een gezellig ontmoetingsplek waar ook kan worden uitgerust, gegeten en gedronken.

2017 Shell generation Discovery Haegens Schreuder Dirk Fiora

Wij van trotsemoeders.nl waren uitgenodigd om samen met Dylan Haegens en de directeur van het Festival Anne Schreuder van Shell over het festivalterrein te worden rondgeleid. Hier een foto-collage van wat we zo al tegenkwamen:

Naast Shell wordt het festival ondersteund door heel wat organisaties:

2017 Shell Generation Discover Festival deelnemers

De meeste van deze deelnemers participeren ook in de verschillende thema-activiteiten. Met name defensie is met een grote koepel met veel leuke activiteiten aanwezig. De politie heeft een paviljoen met een leuke interactieve sessie over paswoorden en dus cybercrime.

Het festival wordt gecombineerd met de uitslag van de “wedstrijd” van klassen 7 en 8 van de basisscholen onder de titel van “Bright Ideas Challenge” waarbij de kinderen worden uitgedaagd om oplossingen op het gebied van energie, water en voedsel te bedenken. Ouders en leerkrachten die kinderen in deze leeftijdsgroep hebben zouden met de juffen en meesters eens goed te kijken of het niet een heel leuk idee is om met de hele klas daar aan mee te doen. Bij de opening van het festival vond tevens de prijsuitreiking plaats. De jury bestaande uit Nobelprijswinnaar en energie-expert prof. Ben Feringa, waterexpert Néné Barry, voedselexpert Atze Jan van der Goot, YouTube-sensatie Dylan Haegens. Acteur en presentator Buddy Vedder maakte bekend dat dit de landelijke winnaars waren van deze Bright Ideas Challenge:

  • In de categorie energie won de Liduina Basisschool uit Den Haag met hun idee “Flying Dutch Man”, tevens de winnaar van de publieksprijs. Zij bedachten een betaalbaar en schaalbaar idee om energie op te wekken met afvoerwater, door kleine propellers te plaatsen in de sanitaire voorzieningen van huishoudens.
  • In de categorie voedsel won de “Farm Cube”: een voedsel platform op zee, dat gebruik maakt van gefilterd zeewater voor het verbouwen van de gewassen. Dit idee is bedacht door groep 7 van OBS Montessorischool uit Emmen.
  • Basisschool Kameleon-Eureka uit Den Helder pakte in de categorie water de hoofdprijs met hun “Waterwalker”. Dit is een draagbaar apparaat om drinkwater uit de lucht te halen door middel van een koelsysteem.

Tenslotte de youtube film over Generation Discover met een heel wat optimistischer kijk op de capaciteit die onze aarde biedt aan meer dan 7 miljard mensen, dan de “u-hebt-schuld”-preken van de talloze milieuorganisaties. En als je weet wat de steeds maar verder voortschrijdende inzichten van de wetenschap en de voortbrengselen van de techniek al aan het welzijn van mensen heeft bijgedragen is dat voor mensen die werkzaam (willen) zijn in de technologie een vanzelfsprekendheid:

Share

About Dick Ahles

d.ahles@protonmail.com'
Mijn moeder noemt mij Dirk (officiële naam) maar voor de rest ben ik bekend onder Dick. Geboren in 1951 en Trotse Vader van vijf kinderen. Van twee oudere dochters Mira en Rachel heb ik al vier kleindochters. Thuis Enkhuizen, en vader van een tweeling (jongen en meisje) van 10 en een zoon van bijna 13. Ik houd dus van kinderen en heb met hen nu al heel veel meegemaakt. Leuk dus om met deze lange ervaring op TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl te bloggen.

Check Also

Prachtige “er-op-uit-actie” van Trust [korting-actie]

Met drie pubers in huis zijn er regelmatig spullen nodig voor “bij de computer”. Gaming …

Share
Share