Van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook

 Van-familie-moet-je-het-hebbenOok geliefd worden moet je kunnen. Bianca kon dat niet. ‘Beseffen mensen die zich zo moeiteloos in relaties storten, dat ze daarmee iets waardevols kunnen?’ Nu ze 40-something is, schrijft Bianca haar levensverhaal aan haar tienerdochter. Terwijl ze de zinnen op papier zet, komt ze langs pijnlijke momenten, bijzondere inzichten en onbegrijpelijke conflicten. Zaken die binnen veel families voor spanningen en oplopende frustraties zorgen.

Deze roman gaat over de loop van het leven, de liefde, de invloed van familiebanden en het belang van eigen verantwoordelijkheid. 

Recensie
Deze roman gaat gelijk vol van start. In een populistische schrijfstijl met een vleug sarcasme en afgunst wordt de toon gezet. Het boek is geschreven alsof de hoofdpersoon, de 40plusser moeder Bianca dit op papier zet voor haar tienerdochter. Van-familie-moet-je-het-hebben 5Het verhaal begint eigenlijk bij haar terugblik naar haar 25-ste levensjaar wanneer ze onverwachts zwanger wordt van haar tienerdochter.

Per hoofdstuk wissel je als lezer naar een ander levensjaar van Bianca. Dit is niet chronologisch maar door elkaar. Van klein kind tot recentere periodes. Wat de boventoon heeft, is de slechte band die Bianca heeft met haar ouders.

Van-familie-moet-je-het-hebben 3Het boek leest erg makkelijk weg. Je bent er eigenlijk zo doorheen. Zoals al eerder gezegd, is het het geschreven in een soort van popie jopie schrijfstijl. Alsof Bianca een animeert gesprek voert met haar dochter. Persoonlijk heb ik moeite met de schrijfstijl. Ik heb steeds het gevoel dat de schrijfster een saus van “kijk mij eens grappig en hip zijn en vol met zelfspot zitten” over het verhaal gooit.

Daarnaast schrijft de hoofdpersoon dit verhaal dus aan haar tienerdochter. Dit is niet geloofwaardig. Te vaak legt ze informatie aan de lezer uit die haar dochter natuurlijk weet. Van-familie-moet-je-het-hebben 4Te vaak zijn er details die een moeder niet snel aan haar kind zal geven (zelfs niet de vriendinnen moeder/dochter onder ons) en de verhalen zijn te gedetailleerd. Vooral de verhalen uit haar eigen jeugd worden zo gedetailleerd beschreven, dat het zijn geloofwaardigheid verliest.

Begrijp me niet verkeerd: Van familie moet je het hebben is een heerlijk boek om op vakantie te lezen aan het strand. Even nergens over nadenken en meegezogen worden in het leven van Bianca. Een prima chicklit boek voor als je even met je pootjes omhoog wil. Meer dan dat is het helaas echt niet.

Van familie moet je het hebben en kan je het krijgen ook – Nanda Roep
Bekijk op bol.comRoman, paperback, 214 pagina’s, Uitgeverij Nanda
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Saray

saray@hupemail.nl'
Met mijn man en onze drie dochters, huisdieren en veel boeken, woon ik in West-Friesland. Ik ben actief in de gemeente waar ik woon, werk fulltime, kook en tuinier graag en ben bovenal moeder.

Check Also

De verloren verteller

Ik houd van lezen. En ik houd van boeken, gewoon, papieren boeken. En sommige boeken …

Share
Share