Het lieveheersbeestje dat niet lief deed

Al meer dan dertig jaar genieten kinderen van over de hele wereld van dit grappige verhaal over een kleine antiheld, die nooit alsjeblieft ofdankjewel zegt. Die met niemand wil delen en met iedereen ruzie maakt. Dat je zo geen vrienden maakt, is duidelijk. Maar Het lieveheersbeestje dat niet lief deed is meer dan een origineel prentenboek over goede manieren. Eric Carle heeft er ook begrippen als groot en klein en het voorbijgaan van de tijd in verwerkt. En bovendien raken peuters en kleuters vertrouwd met vaardigheden als klokkijken en dieren herkennen.

Recensie
De tekeningen van Eric Carle zijn weer helemaal leuk. En leerzaam ook. Want naast de geijkte walvis, aap en slang komen er dit keer ook verschillende dieren in voor, die je normaal gesproken niet zo snel in kinderboeken zult vinden. Zo komt het boze lieveheersbeestje een bidsprinkhaan tegen, een vliegend hert en even later een hyena.

Alleen heeft meneer Carle bedacht dat hij de kinderen en passant ook nog wil leren klokkijken, waardoor het boze lieveheersbeestje ieder uur een ander dier tegenkomt, waarmee hij (vrijwel) dezelfde dialoog voert. Nou weet  ik wel dat de kracht ‘m in de herhaling zit, maar een half etmaal lang dezelfde tekstjes, is wel erg veel. Ik zag er dan ook een beetje tegenop op om ’s avonds voor het slapengaan dit boek nog voor te moeten lezen en na een paar weken van voorleesstrijd heb ik hem heel gemeen ver weg achter in de kast onder op een stapel boeken gelegd. Het was me simpelweg te eentonig en ik dacht dat de kinderen het boek wel niet zouden missen als ze het niet zouden zien. Maar, zoals altijd blijf je je verbazen over kinderen, onze jongste (3) was half ontroostbaar toen hij het boze liefbees niet kon vinden en schreeuwde de hele buurt bij elkaar. Ik heb het nog geprobeerd met ‘hij is weg’, maar daar trapte meneer niet in. Uiteindelijk vond hij hem onder de stapel boeken in de kast en sindsdien zit ik weer iedere avond twaalf keer hetzelfde tekstje op te dreunen.

Maar eerlijk is eerlijk, voorlezen doe je voor je kinderen en zij vinden het wel echt een superleuk boek.

Het lieveheersbeestje dat niet lief deed – Eric Carle
Prentenboek, Hardcover, 42 pagina’s, Gottmer
Bestel dit boek hier via Bol.com>>

Lees ook:
De wereld van Eric Carle
Het pannenkoekenboek – Eric Carle
Wat eten we vandaag – Eric Carle

Share

About Hanneke Blanksma

hannekeblanksma@hetnet.nl'

Check Also

Een tegen allen, leven in groep of (bijna) helemaal in je eentje

Ik ben 43 jaar en nog steeds dol op prentenboeken. Jarenlang ben ik juf van …

Share
Share