Hoe verhuis je een Caribische zeekoe?

Voor iedereen die zich wel eens afvraagt hoe je een Caribische zeekoe verhuist…. Burgers’ Zoo deed het en wil ons graag laten zien hoe ze dat gedaan hebben, drie keer maar liefst, zodat wij niet meer wakker hoeven te liggen van de vraag hoe je een zeekoe verhuist!

In Burgers’ Zoo zijn verschillende eco-displays. Omgevingen die zo natuurgetrouw zijn nagebootst dat je er dieren in hun natuurlijke omgeving kunt bekijken. Geen hokken met dieren, maar dieren die zich vrij in bijvoorbeeld Bush of Desert kunnen bewegen. Sinds kort is daar een nieuwe omgeving bij gekomen: de Mangrove!

De Caribische zeekoeien die in Burgers’ Bush verbleven, mochten als eerste dieren naar de Mangrove verhuizen. Daar hebben ze veel meer ruimte (1 miljoen liter water) en een beter passende omgeving.

Voor wie het leuk vindt, hieronder het verslag van Burgers’ Zoo over deze dieren en hun verhuizing:

25 kilo andijvie per dier per dag
In het overdekte tropische regenwoud Burgers’ Bush leefden tot donderdagochtend 29 juni 2017 drie Caribische zeekoeien: twee vrouwtjes en een mannetje. Het gaat om een 29-jarige vrouw die in 1988 is geboren in de dierentuin van Neurenberg (Duitsland), een jong vrouwtje van bijna 4 jaar oud dat geboren is in Odense Zoo (Denemarken) en een 15-jarige man die in Zoo Parc de Beauval (Frankrijk) ter wereld is gekomen. Het jonge dier uit Denemarken is begin 2017 naar Arnhem verhuisd, terwijl de overige twee volwassen dieren al jaren in Burgers’ Bush rondzwommen: de man sinds 2005 en de vrouw al vanaf 1989. Het jonge dier weegt 210 kilo, terwijl het zwaarste volwassen vrouwtje maar liefst 595 kilo blijkt te wegen. Zeekoeien zijn de duurste kostgangers van Burgers’ Zoo, aangezien ze ongeveer 25 kilo andijvie per dier per dag eten.

Waadpakken tot aan hun middel
Een twintigtal medewerkers in totaal werkte gecoördineerd volgens een efficiënte taakverdeling samen om de zeekoeien één voor één uit het verblijf in de Bush te vangen en naar hun nieuwe bestemming te vervoeren. Hierbij staan dierverzorgers met waadpakken tot aan hun middel in het water om de dieren in een stevig net te vangen en met behulp van een hijskraan voorzichtig in de transportkist te takelen. De dierenarts nam bij elk dier bloed af voor DNA-onderzoek en implanteerde een chip bij dieren die hiervan nog niet voorzien waren. Daarnaast zijn de dieren gewogen.

Nieuwsgierig
Direct na aankomst in de Mangrove zijn de dieren in hun nieuwe verblijf uitgezet, waar ze inmiddels nieuwsgierig alles aan het verkennen zijn. Ben je zelf ook nieuwsgierig? Vanaf 13 juli 2017 is de Mangrove open voor bezoekers aan Koninklijke Burgers’ Zoo!

Share

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Burgers’ Zoo – beren, koraalduivels en vlinders [verslag]

We mochten voor trotse moeders naar Koninklijke Burger’s zoo. Wat een mooie dag om naar …

Share
Share