Leren typen met DuckTypen.nl

ducktypen-trotse-vaders-1In het dorp waar ik ben opgegroeid, was het gebruikelijk om in de 6de klas je typediploma te halen. Samen met klasgenootjes en leerlingen van andere lagere scholen, gingen we één keer per week in een zaaltje oefenen en uiteraard moest er thuis, op een ‘leen-typemachine’ geoefend worden. Uiteindelijk heb ik mijn typediploma behaald en hoewel ik niet meer met 10 vingers tegelijk typ (we hadden thuis geen typemachine en de echte handigheid is wat weggezakt), heb ik er nog steeds profijt van.

duck-typen

Hoe anders groeien mijn kinderen op! Mijn oudste zoon ging op zijn 6de naar een Leonardo-school waar vrijwel alle werk op een Macbook gemaakt werd. Alle drie mijn kinderen spelen graag Minecraft, soms ook gezamenlijk en ze zijn handiger met een computer dan ik ooit zal worden. Maar waar ik toch nog wel gemiddeld zes vingers inzet om mijn artikelen voor TrotseMoeders.nl te schrijven, zie ik mijn kinderen razendsnel met twee vingers alle toetsen bedienen.

Screenshot 2015-01-07 at 13.07.06

Waarom dan toch een typecursus? Eenvoudigweg: voor ‘later’. Want hoe heerlijk is het wanneer je ècht goed blind kunt typen, zeker in de tijd waarin onze kinderen opgroeien en het werken met een computer steeds meer ingeburgerd raakt, zelfs op school. De kansen op klachten later (zoals RSI) nemen af en het werken gaat sneller, beter en efficiënter. Los daarvan, zien de kinderen de cursus “Ducktypen” niet eens als cursus, maar als een computerspel en is het nog leuk ook!

ducktypen-trotse-moeders-1 (1)

De cursus zit goed in elkaar. Mijn dochter van 8 zit in groep 4 en kan dus al lezen en schrijven. Nadat ik een account had aangemaakt voor mezelf (hierdoor kun je de vorderingen van je kind volgen en ook berichtjes sturen), maakte ze zelf haar eigen account aan. Dit gaat allemaal erg snel en eenvoudig, het langste duurde nog het kiezen van een naam voor de avatar (dit is het poppetje waarmee je kind in Duckstad gaat wonen, werken en winkelen). Dochterlief koos voor “Ster Duck” en toen kon ze gaan beginnen.

ducktypen-trotse-moeders-6 ducktypen-trotse-moeders-7

Er wordt bij deze cursus echt helemaal bij het begin begonnen: de juiste stand van de vingers (wijsvingers op de f en de j, de andere vingers ernaast). Omdat de opbouw logisch is, en kinderen stap voor stap stukjes gaan automatiseren, leren ze hun eigen manier van typen af. Ik merk nu al verschil tussen het 2-vinger-type-werk van vóór aanvang van de cursus en hoe mijn dochter nu typt, hoewel ze nog maar een paar lesjes heeft gedaan.

ducktypen-trotse-moeders-5

De cursus is als volgt opgebouwd: je kind ‘werkt’ op de redactie van de Duckstad-krant en moet een aantal kranten maken. Wanneer alle kranten klaar zijn, krijgt je kind een echt diploma DuckTypen en kan hij/zij met tien vingers blind typen. Iedere krant bestaat uit meerdere artikelen die samengesteld worden uit een aantal oefeningen.

Screenshot 2015-01-07 at 14.19.56Screenshot 2015-01-07 at 14.19.19

Begonnen wordt met een oefening met de letters f en j en wanneer op allerlei spelletjesonderdelen met deze letters voldoende gescoord is, komen er weer nieuwe letters bij. Na ieder spelletje krijgt je kind feedback, altijd op een positieve en stimulerende manier. Wanneer er minder dan de maximale score behaald wordt, is het ook voldoende om door te kunnen, maar wordt je kind wel uitgedaagd om het nog een keer te proberen. De beloning is niet alleen in sterren, maar ook in Duckaten, waarmee je kind zijn/haar huis in Duckstad kan inrichten.Een erg leuke beloning, zo blijkt wel uit het fanatisme om voor een konijn te sparen 😉

Screenshot 2015-01-07 at 12.57.10 Screenshot 2015-01-07 at 14.18.56

Doordat alle oefeningen als spelletjes zijn te maken, blijft het leuk voor een kind om met de typecursus bezig te blijven. En ook het opbouwen van een krant (die later ook uit te printen is) is iets wat bij mijn dochter erg goed werkt. Ze kan niet wachten om haar eerste krant te kunnen laten zien aan oma!Screenshot 2015-01-07 at 14.17.41

Nogmaals: wat een verschil met vroeger. En wat fijn dat deze cursus er is zodat mijn kinderen al zo jong op een juiste manier leren typen. Zonder dat ze het doorhebben, leren ze een vaardigheid waar ze enorm veel profijt van zullen hebben!

De typecursus kost 99,95 euro. Hiervoor kan je kind een jaar lang gebruik maken van alle faciliteiten. Wanneer je meer dan één kind tegelijk een typecursus wilt laten doen, krijg je 20% korting op de tweede cursus via DuckTypen Family. Wil je meer informatie, kijk dan op de website DuckTypen.nl of probeer een gratis proefcursus .

Screenshot 2015-01-07 at 13.18.26

 

Share

About TM Archief

karina@eenstreepjevoor.nl'
In deze rubriek staan commerciële artikelen die al langer dan een jaar geleden zijn geplaatst en winacties die zijn afgelopen. Zo voorkomen we dat de informatie niet meer klopt / niet meer relevant is en is het duidelijk dat aanbiedingen en links niet meer actueel zijn.

Check Also

Wie is dat meisje Lizzy / Webby in Ducktales?

Vanaf zaterdagochtend 10 maart 2018 zijn de nieuwe afleveringen van Disney Ducktales (Woo-hoo) te zien …

Share
Share