Jij bent mijn vriend

jij-bent-mijn-vriend-recensie-copyright-trotse-moeders-1De onafscheidelijke Bil en Wil hebben het fijn samen. Of ze nu gaan varen, lekker op hun bankje voor hun huis zitten of de een de ander voorleest: ze voelen zich verbonden met elkaar en niemand die daar tussen komt.

Recensie
Bil en Wil zijn waarschijnlijk voor veel kinderen en hun ouders wel bekend, er zijn al meer verhalen over hen verschenen. In Jij bent mijn vriend staan veertien verhalen met Bil en Wil in de hoofdrol. Alle verhalen gaan over vriendschap.

Bil en Wil zijn elkaars beste vrienden. Ze hebben iets voor elkaar over en zullen elkaar altijd helpen. Ze houden rekening met elkaar. Onopgemerkt leren kinderen tijdens het lezen van Jij bent mijn vriend wat vriendschap inhoudt, hoe je vriendschappen onderhoudt en hoe belangrijk vriendschappen (kunnen) zijn. Uit de manier waarop ze met elkaar praten en met elkaar omgaan blijkt zoveel liefde en respect voor elkaar.

IMG_8106
Ik vind Jij bent mijn vriend een juweeltje. Mooi geschreven verhalen door Rindert Kromhout en met prettige en kleurrijke illustraties. Op het eerste gezicht deden de illustraties en de cover mij wat ouderwets aan, maar dat was mijn eerste reactie. De uitgave is erg mooi en illustraties in kleur op zwaar glanzend papier.

IMG_8107
Ik vind Jij bent mijn vriend gewoon een mooi, waardevol en goed kinderboek. Het is Rindert Kromhout ook wel toevertrouwd mooie boeken te schrijven. De mooie gesprekjes bijvoorbeeld tussen Bil en Wil zijn zo treffend. Kinderen kunnen namelijk al zulke volwassen gesprekken voeren samen. De tekst is bijna poëtisch, lees zelf maar:

IMG_8105De vrienden Bil en Wil zitten op een bankje voor hun huis. Het vriest al wekenlang en er ligt een dikke laag sneeuw in de tuin.
‘Bil?’ vraagt Wil. ‘Waar kijk je naar?’
‘Och, ik kijk naar wat ver weg is,’ zegt Bil dromerig.
Wil legt zijn fototoestel neer. Ook hij kijkt naar wat ver weg is. ‘Kijk je naar het tuinhek?’
‘Nee. Ik kijk naar wat nog verder weg is.’
‘Kijk je naar de bomen in het park?’ vraagt Wil.
Bil schudt zijn hoofd. ‘Ik kijk naar wat nog veel verder weg is.’
‘Wat is daar dan, nog veel verder weg?’ wil Wil weten.
‘De lente, Wil,’ zegt Bil, ‘ik kijk naar de lente.’

IMG_8109
In eerste instantie vind ik Jij bent mijn vriend vooral heel geschikt als voorleesboek voor kinderen in de lagere groepen van de basisschool. Hoewel, mijn dochter van 9 vindt het beslist niet vervelend dat ik haar voorlees uit dit boek. Ze vindt de verhalen erg leuk. Overigens is het ook erg leuk en prettig voorlezen en veel woorden die op elkaar rijmen of gewoon goed klinken zo vlak na elkaar (buiten fluiten de vogels, soep met sliertjes). De namen Bil en Wil zijn hier natuurlijk ook zeer geschikt voor (Tril, Gil, Zil). Voor kinderen vanaf groep 4 die al wel goed kunnen lezen, is dit een prima boek.

IMG_8108

Jij bent mijn vriend – Rindert Kromhout & Jan Jutte
Kinderboek, hardcover, 80 pagina’s, Uitgeverij Leopold
Bestel dit boek hier  >>>>

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Hamstersaurus Rex – Tom O’Donnell

Hij heeft dinotanden, messcherpe klauwen… en een heel zachte vacht! Het is Hamstersaurus Rex, de …

Share
Share