Speelgoed van het Jaar verkiezing 2016 – de voorbereidingen [verslag]

speelgoed-van-het-jaar-2016-verslag-copyright-trotse-moeders-1Als lid van de vakjury was ik dit jaar weer vroeg bezig met het mede bepalen van welk speelgoed in 2016 genomineerd mocht worden om kans te maken op de titel Speelgoed van het Jaar 2016. De vakjury, bestaande uit mensen die vanuit hun vakgebied met speelgoed te maken hebben, bepaalt niet de winnaar. Dat doen kinderen en volwassenen, de echte ervaringsdeskundigen op het gebied van speelgoed.

De taak van de vakjury was om uit de inzendingen (dit jaar waren dat er meer dan 100, afkomstig van bijna 40 verschillende leveranciers) te beoordelen. Vorig jaar was ik voor het eerst gevraagd om deel uit te maken van de vakjury en dat was zo’n prettige ervaring dat ik dit jaar ook weer met veel plezier naar Amsterdam ging. Het leek me leuk om jullie een kijkje achter de schermen te geven van zo’n Speelgoed van het Jaar jury-dag, waarbij ik uiteraard nu nog niets mag loslaten over de kanshebbers die verkozen zijn…

Hoe verloopt zo’n dag?
Na de kennismaking met koffie / thee en allerlei lekkers gaan alle juryleden op hun eigen plek zitten. Hierbij is er voor gezorgd dat geen vakgenoten naast elkaar zitten. speelgoed-van-het-jaar-2016-verslag-copyright-trotse-moeders-2Er is een uitgebreide Speelgoed van het Jaar documentatiemap aanwezig voor iedereen en er wordt uitgebreid stilgestaan bij de punten waarop speelgoed en spellen gewaardeerd worden (zie de lijst op de foto).

Ook gaf de aanwezige kinder- en jeugdpsycholoog / neurobioloog Ger Ramakers uitleg bij de pedagogische aspecten van het speelgoed en van de spellen, hoewel wij als vakjury voornamelijk mogen kijken naar hoe leuk we het speelgoed vinden. Ger Ramakers is ook lid van de vakjury, en zal de pedagogische rapporten opstellen.

Hoe leuk is het speelgoed?
Of speelgoed leuk is, past bij de leeftijd en scoort op alle aandachtspunten, kun je natuurlijk alleen beoordelen door ermee te spelen. En dat hebben we dus gedaan. Per leeftijdscategorie werd het speelgoed gepresenteerd, soms met een filmpje erbij en dan konden wij, als vakjury, aan de slag. Bouwen, tekenen, kleien, met auto’s over de grond kruipen, schieten, elektronisch speelgoed ontdekken, spelletjes spelen, alles hebben we in handen gehad, uit de verpakking en is door ons echt getest.

speelgoed-van-het-jaar-2016-verslag-copyright-trotse-moeders-3Tussendoor wordt er uiteraard geluncht en ’s middags is er een lekkere snack. Het is tenslotte hard werken 😉

Spelen, spelen, spelen, en dan….
Na het grondig testen (lees: spelen) gaat iedereen weer op zijn of haar plek zitten en dan is het tijd om de punten toe te kennen. Dat doet iedereen voor zich, zonder overleg met andere juryleden. Wanneer iedereen er uit is, wordt van alle juryleden de score gevraagd, van hoog naar laag. Een soort songfestivalrondje: 5 punten voor dit, 4 punten voor dat enz… Soms is het meteen duidelijk wat de nummers 1 en 2 zijn, soms liggen de scores dicht bij elkaar. Na het optellen van alle punten wordt de top 5 bekend gemaakt.

Waarom die keuze?
Na de bekendmaking van het genomineerde speelgoed (nee, ik verklap hier nog niets, nog even geduld!), wordt aan de vakjury gevraagd om mondeling toe te lichten hoe de scores tot stand zijn gekomen. Wat was er zo bijzonder aan dit specifieke speelgoed of dit bepaalde spel dat het in de top 5 terecht kwam in een bepaalde leeftijdscategorie. Die uitleg is later terug te lezen op de website van Speelgoed van het Jaar, waar ook de pedagogische verslagen te vinden zullen zijn.

Binnenkort kun je op deze site alles lezen over al het genomineerde speelgoed en de genomineerde spellen. De uiteindelijke keuze ligt bij jullie, dus kijk straks kritisch naar de dertig items die genomineerd zijn en maak dan je eigen keuze. Je maakt daarmee ook weer kans om genomineerd Speelgoed van het Jaar te winnen!

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 17 jaar.

Check Also

Overzicht van al het genomineerde Speelgoed van het Jaar 2020

Evenals eerdere jaren vinden wij het belangrijk om aandacht te geven aan de Speelgoed van …

Share
Share