Eenvoudig opvoeden

Screenshot 2014-03-15 at 08.45.04In de hedendaagse jachtige maatschappij hebben kinderen te veel spullen, te veel keuzes en te weinig vrije tijd. De internationaal befaamde gezinstherapeut Kim John Payne helpt ouders bij het terugwinnen van de ruimte en vrijheid die kinderen nodig hebben voor de ontplooiing van hun unieke persoonlijkheid.

Recensie

Voor me ligt een boek van 250 pagina’ ’s met de titel ‘Eenvoudig opvoeden‘. Dat klinkt interessant. Want ook ik vind opvoeden niet altijd makkelijk en worstel zo nu en dan met onzekerheden. Als ik de korte samenvatting die achter op het boek staat lees, dan word me duidelijk dat dit boek inspiratie en ideeën geeft om het welzijn en de ontwikkeling van je kind te verbeteren, door middel van vereenvoudigen.

De schrijver, Kim John Payne is afkomstig uit Australië en werkt al 25 jaar als adviseur en opvoeder voor zowel kinderen als volwassenen. Momenteel werkt hij aan een project om het behandelen van kinderen met aandachtsproblematiek zonder gebruik van medicijnen te onderzoeken.

Hoofdstuk 1 begint met de vraag, ‘waarom vereenvoudigen?’ Ik lees over James een jongen van 8 jaar met slaap- en eetproblemen. Beide ouders zijn er trots op dat James zo zelfverzekerd met volwassen spreekt,maar geven toe dat hij moeite heeft in de omgang met leeftijdsgenoten. Na een aantal gesprekken bleek dat James te veel mee krijgt van de ‘volwassen wereld’. De tv staat altijd afgestemd op CNN en veel kwesties worden uitgebreid besproken.

Door de betrokkenheid van James bij het intellectuele leven van zijn ouders te beperken en het gevoel voor ritme en voorspelbaarheid in het dagelijks leven van James te verbeteren merken zijn ouders na een paar weken positieve veranderingen op. James wordt minder angstig en slaapt beter. Aan de hand van dit en andere voorbeelden probeert de auteur de lezer veranderingen in het leven van onze kinderen aan te laten brengen waardoor hun leven rustiger en voorspelbaarder zal verlopen. Want ten goede komt aan de ontwikkeling van het kind.

In hoofdstuk 2 leer je ‘overbelasting’ van je kind herkennen en aan te pakken. De overige hoofdstukken gaan over orde scheppen in het te veel aan speelgoed en boeken en keuzes die onze kinderen hebben. En over hoe ritme onze opvoeding kan vereenvoudigen.

Screenshot 2014-03-15 at 07.47.15

Wat ik zelf ook een mooi hoofdstuk vond om te lezen is het stuk over informatie dat voor volwassenen bestemd is ook bij kinderen terecht komt. onlangs heb ik nog met mijn man besproken dat het misschien beter is om het nieuws op televisie pas te volgen als onze zoon van 4 jaar op bed ligt. Want we merken beide dat hij steeds beter begrijpt waar het over gaat en vinden het niet nodig en verstandig dat hij al deze informatie binnen krijgt. 

Screenshot 2014-03-15 at 07.47.37Ik denk dat elke vader of moeder die het boek ‘eenvoudig opvoeden’ leest er wat aan kan hebben en ook zeker dingen herkent. We roepen allemaal wel eens, ‘ hij heeft zo veel speelgoed maar speelt nooit ergens mee’. En de vele stellingen die in dit boek over opvoeding voorkomen zoals, ‘door voorspelbaarheid weet een kind wat hij kan verwachten’ zullen ook door menig ouder worden beaamt.

Eenvoudig opvoeden is niet een boek dat je zo tussendoor even leest. De schrijfwijze is niet helemaal mijn stijl, de stukken tekst zijn allemaal achter elkaar door geschreven.  Waardoor ik soms moeite heb om bij de les te blijven. Maar wat ik lees boeit me wel, waardoor ik het tot het einde uit lees.

Eenvoudig opvoeden – Kim John Payne
Opvoeding, paperback, 263 pagina’s, Christofoor
Bestel dit boek hier >>>>

 

 

 

 

Share

About Sigrid Metz

sigridmetz@gmail.com'
Trotse "mem" van zoon Niels (okt. 2009) en dochter Rixt (aug. 2012). Zoals de titel "mem"al aangeeft, wonen wij in friesland. Ik ben werkzaam als dierenartsassistente. Genieten doe ik van quality time met mijn gezin , maar ook van heerlijk rustig een tijdschrift lezen of leuke dingen te ondernemen met vriendinnen. Ik hoop dat jullie genieten van het lezen van mijn recensies.

Check Also

Het Zwanenmeer

Dit boek met prachtig uitgesneden illustraties vertelt over de magische wereld van het beroemde ballet …

Share
Share