Eten als medicijn [recensie]

eten-als-medicijnDale Pinnock, voormalig chef-kok, is voedingsdeskundige en een liefhebber van lekker eten. In Eten als medicijn combineert hij zijn wetenschappelijke kennis met zijn culinaire ervaring, en toont hij zijn inspirerende visie op koken en gezondheid.

Hij gebruikt producten die lekker zijn én een medicinale werking hebben: mango voor een zuivere huid, pure chocola tegen een hoge bloeddruk, rode biet voor een goede leverfunctie, zalm tegen artritis. Van 85 alledaagse ingrediënten legt Dale de medicinale werking uit, welke van de 30 meest voorkomende ziektes je hiermee kunt verhelpen of voorkomen,en hoe je deze supergezonde ingrediënten eenvoudig in het dagelijks menu verwerkt.

Recensie

Dit boek is sowieso een prachtig boek vol heerlijke recepten. Door de inleidende teksten zoals “Dit is een heerlijke, lichte maaltijdsalade voor lunch of diner. Laat je niet afschrikken door de quinoa, want het is een heet gemakkelijk en veelzijdig ingrediënt en bovendien extreem goed voor je“. Dit gaat dan over Quinoasalade met gerookte forel, waar ik normaal gesproken niet eens aan zou beginnen (ik had nog nooit van Quinoa gehoord), maar op deze manier nodigt het toch uit om het eens te maken.

Screenshot 2014-02-22 at 18.11.28En zo staan er recepten voor ontbijt, voor drankjes, voor bijgerechten en tussendoortjes en voor complete hoofdgerechten. Allemaal duidelijk uitgelegd, de meesten voorzien van mooie foto’s en haalbaar, ook wanneer je geen keukenprinses bent.

Maar wat dit boek echt bijzonder maakt is de extra informatie over de effecten van bepaalde voedingsstoffen op lichamelijke aandoeningen. Dit boekt pakt het thema “eten als medicijn” op een erg positieve manier op. Er wordt niet gezegd: “dat kun je beter niet eten”, er wordt juist aangegeven welke voeding goed, of zelfs heilzaam is bij bepaalde aandoeningen.

De aandoeningen zijn onderverdeeld in groepen: huid, gewrichten en botten, luchtwegen, immuunsysteem, stofwisseling, zenuwstelsel en geestelijke gezondheid, bloedsomloop en hart, spijsverteringssysteem, voortplantingssysteem en urinewegen. Achter in het boek vind je van diverse aandoeningen uit deze groepen uitleg en aanbevolen voedingsingrediënten. Ook staan er verwijzingen naar de recepten in het boek die voor deze specifieke aandoening optimaal zijn.

Screenshot 2014-02-22 at 18.11.58Voor in het boek staat van diverse ingrediënten besproken voor welke aandoeningen ze heilzaam zijn, en ook waarom dit zo is. Enorm interessant, want van een aantal soorten voeding weet je al wel dat ze goed of juist niet goed zijn bij bepaalde aandoeningen of lichamelijke klachten, maar de heldere uitleg maakt dat je het beter begrijpt en ook makkelijker onthoudt wanneer je zelf de techniek van “koken als medicijn” ook bij andere recepten wilt toepassen.

Maar voorlopig kan ik nog vooruit met de recepten uit het boek. Ze zien er heerlijk uit en bij ieder recept staat op een eenvoudige manier aangegeven voor welke aandoening het recept goed is. Je hoeft dus niet steeds terug te bladeren, maar kunt lekker gaan koken en heerlijk gaan genieten van het resultaat!

Eten als Medicijn  – Dave Pinnock
Gebonden, 192 pagina’s, Carrera Uitgevers
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 19 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 16 jaar.

Check Also

Gezond koken voor kinderen met deze tips

Vind je het moeilijk om gezond te koken voor je kids? Je bent niet de …

Share
Share