De zang van de hoornschelp – Sarah Lark [recensie]

De boeken van Sarah Lark slepen je mee naar het Nieuw-Zeeland van de 19e en 20e eeuw. De zang van de hoornschelp is het tweede boek dat zich afspeelt op Rata Station, na De tijd van de vuurbloemen.

Informatie
Nieuw-Zeeland, 1853. Op Rata Station is een nieuwe generatie opgegroeid; Cat en Ida zijn trots op hun dochters Carol en Linda. Hun harde werken heeft de ranch gemaakt tot wat hij is, maar het succes wekt de afgunst van hun buren. Als het noodlot toeslaat, hangt het toekomstige geluk van Carol en Linda aan een zijden draadje. Ze dreigen hun thuis kwijt te raken. Weten ze het tij te keren?

Bespreking
Sarah Lark is een schrijfster van historische romans. Haar verhalen spelen zich vaak af in Nieuw Zeeland. Tijdens het lezen kom je dan ook in andere culturen. In dit boek, maken we uitgebreid kennis met de Maori, de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland.

In de plaats Galway, staat een schapenboerderij ” Rata Station”. Hier wonen Catharina Rata, roepnaam”Cat”, en haar vriend, Chris Fenroy. Zij hebben een dochter, Linda.

Vaak wonen daar ook Ida en Karl Jensch. Ida heeft een dochter, Carol, die verliefd is op een steenrijke zoon, Oliver. Beide meisjes hebben dezelfde vader, Ottfried Brandman, waarvan Ida later gescheiden is. Voor de buitenwereld zijn ze een tweeling van Ida.

Beide families kunnen erg goed met elkaar overweg, en beschouwen de meisjes als van hun samen. Er wordt hard gewerkt op een voortreffelijke schapenboerderij. Ida en Karl hebben samen een dochter, Margaret, die Mara wordt genoemd.

Op een kleine afstand wonen Jane en haar man Te Haitara, het stamhoofd van de Maori in deze omgeving. Zij hebben een zoon Eric, die de Maori naam Eru krijgt.  Jane is erg jaloers op de boerderij van haar buren, alhoewel zij ook een goed lopende schapenboerderij hebben. Eru wordt later ook stamhoofd, als hij er de leeftijd voor heeft, en zijn dapperheid heeft getoond.

Eru en Mara zijn verliefd op elkaar, en hebben nu al, op 15 jarige leeftijd elkaar trouw beloofd. Jane staat daar erg sceptisch tegenover, want zij wil haar zoon liever zien studeren en geen schapenboer laten zijn.

Ida en Karl zijn soms een paar maanden weg. Karl gaat dan werken op het Noordereiland, als landmeter. Op een keer, bij terugkomst op Rata Station geven ze te kennen graag op het Noordereiland te willen gaan wonen, maar dan zouden ze hun aandeel uit de boerderij nodig hebben.

Dit wordt goedgevonden. Na hun vertrek besluiten Ida en Karl, om met hun dochters een boottocht te gaan maken. Dat wordt een waar feest, totdat er noodweer komt, en de boot kapseist.  Uiteindelijk komen ze wel aan land, samen met een militair, Bill. Hij ontfermt zich over hun, en lange tijd wachten ze op bericht van hun ouders, wat maar niet komt…. Dan vervolgt het verhaal met hun poging om terug naar huis te gaan, in een land waar een verschrikkelijke oorlog is uitgebroken tussen Maori stammen en Engelse soldaten.

We lezen over kleine geluksmomenten, en afschuwelijke ervaringen. Over de oorlog met hun ontberingen, de weersomstandigheden etc. Het verhaal laat je niet los. Je wordt vanzelf meegesleept, en je hoopt de hele tijd, dat zij hun geluk op den duur toch terug kunnen krijgen. Het zijn twee sterke vrouwen, maar soms met keiharde omstandigheden.

Dit boek geeft urenlang leesplezier, spannende spanning met steeds de vraag” Hoe loopt dit af?” Ik heb er van genoten!

De zang van de hoornschelp – Sarah Lark
Hardcover, 720 pagina’s, uitgeverij De Fontein
Bestel dit boek hier >>>>

Voor andere boeken van Sarah Lark, klik hier >>>>

About Adrie Frijters

adrie.frijters@gmail.com'
Behalve Trotse Moeders ben ik ook de Trotse oma van zeven prachtige kleinkinderen. Op Trotse Moeders zal ik regelmatig recepten plaatsen. Zelf eet ik geen vlees, maar mijn man wel, dus er komen recepten met èn zonder vlees, wel altijd gezond en lekker!

Check Also

Een nieuwe wereld – Sarah Lark [recensie]

Terwijl de Tweede Wereldoorlog door Europa raast, weten de Poolse zusjes Helena en Luzyna hun …