Vlucht uit het paradijs

Leah Chishugi neemt op 6 april 1994 haar zes maanden oude zoontje mee naar het vliegveld van Kigali, de hoofdstad van Rwanda. Ze gaan haar vriend Cristian, een piloot in opleiding, ophalen.
‘We waren van plan samen wat te gaan eten, want we hadden elkaar al een tijdje niet gezien. Daarom had ik ook ons zoontje Jean-Luc meegenomen en niet bij mijn moeder achtergelaten, zoals ik anders altijd deed.
Ik wilde dat hij er bij zou zijn als zijn vader landde. Het was een prachtige dag.’
Maar alles veranderde op die dag, die het begin is van Leah’s vlucht om te ontkomen aan het geweld in Rwanda. Steeds in de overtuiging dat haar geliefde Cristian dood is en met één doel: haar kind beschermen.

Recensie:
Ze zit bij haar vriendin in het café te wachten tot het vliegtuig van haar vriend gaat landen. Het vliegtuig van de president zette de landing in. Plotseling klonk de luidste explosie die ze ooit had gehoord en het vliegtuig werd een grote vuurbal terwijl ze met haar vrienden naar adem snakkend en gillend toekeken.
Er is strijd tussen Hutu en Tutsi afkomstigen. De Interahamwe zijn van Hutu afkomst en vinden Tutsi-mensen “kakkerlakken”.
Vanaf toen begon het vluchten voor Leah en haar zoontje. Ze vlucht door verschillende plekken. Nergens is ze echt veilig. Haar einddoel is Zuid Afrika, omdat ze denkt dat het daar voor haar en haar zoontje wel veilig zal zijn.
Tijdens het vluchten ziet ze vreselijke dingen, zoals vermoorde en zwaargewonde mensen. Tijdens het vluchten wordt ze door verschillende mensen geholpen.
Op een gegeven moment komt ze bekenden tegen die haar willen helpen. Wel pijnigen ze haar om de rest van hun “maten” het idee te geven dat ze Leah en haar zoontje wat willen aandoen.
Samen met Donata, die haar voor het vluchten hielp bij het verzorgen van haar zoontje, neemt ze drie andere kinderen mee die ze op straat bij hun zwaargewonde moeder ziet zitten. Eén van de kinderen is een zoontje van een man die ze kent van    de markt. Dit wist ze eerst niet, maar tijdens het vluchten komt ze deze man tegen. Hij helpt hun en ze laten het zoontje bij zijn vader achter.
Aan een paar mensen die ze vertrouwd laat ze een foto zien van Cristian. Die mensen zeggen dat ze hem hebben gezien, maar dat hij een andere naam had. Achteraf had hij deze naam gebruikt tijdens zijn vlucht. Leah gelooft het niet, want ze is er van overtuigd dat hij is overleden.
Als ze weer ergens een tijdje op een plek is, komt er een man naar haar vriendin toe die zegt dat hij Cristian kent. Leah wil dat niet gelven, maar uiteindelijk blijkt dit toch waar te zijn. Ze ontmoeten elkaar en vormen samen weer een gezin.
Toch voelt ze zich niet veilig in Zuid Afrika, terwijl ze al die tijd had gedacht dat dit de juiste plek was om te gaan wonen.
Ze komt uiteindelijk in Engeland terecht, waar ze nu nog woont en als haar “thuis” ziet.
Na 8 jaar ziet ze haar moeder terug, waarvan ze ook altijd heeft gedacht dat die overleden was. Hiermee gaat ze dingen ondernemen, waaronder terug gaan naar haar geboorteplaats.

Vlucht uit het paradijs is een zeer indrukwekkend boek! Ongelooflijk wat een mens allemaal kan mee maken. Het boek is in een “ik-vorm” geschreven wat je echt meesleept in het verhaal. Als je het boek leest begrijp je niet waarom mensen dit elkaar aandoen.
Zeer bijzonder om te lezen hoe zo’n jong meisje zo’n vreselijke tijd heeft overleeft. En dat ze nu nog de wilskracht heeft om andere mensen te helpen.
Dit boek is een indrukwekkend waargebeurd verhaal.
Na het lezen van het boek heb ik nog meer respect gekregen voor de schrijfster en andere vluchtelingen.

Vlucht uit het paradijs – Leah Chishugi.
Waargebeurd verhaal, paperback, 316 pagina’s, De Kern.
Bestel hier via Bol.com >>>

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

De dag dat ik dood ging

Het aangrijpende relaas van een jonge vrouw die tijdens haar zwangerschap ontdekt dat ze baarmoederhalskanker …