Mijn yoga dagboek [recensie]

In dit dagboek kun je je yogasessies evalueren, je concentratie en je ademhaling beoordelen en je gedachten noteren. Op die manier wordt dit boek een onmisbaar hulpmiddel om een beter inzicht in jezelf te krijgen, zowel op als naast de mat.


Recensie
Met de sportschool had ik jaren een soort van haat/liefde-verhouding. Ik heb lange tijd Zumba gedaan, met heel veel plezier. Door omstandigheden paste dat niet meer in mijn agenda en na anderhalf jaar niets gedaan te hebben, ben ik overgestapt naar Sh’bam. Dat vond ik best een beetje leuk, maar het enthousiasme dat ik voor Zumba had, kon ik echt niet opbrengen voor Sh’bam. Na een jaar vaker niet dan wel gaan, heb ik een rigoureus besluit genomen.


Ik ben teruggegaan naar mijn oude liefde. Die ik in 2010 vaarwel had gezegd om Zumba te doen. Ik heb mijn sportschoolabonnement opgezegd en ben lid geworden van de yogastudio! Dat had ik eerder moeten doen!! Veel eerder!!!

Want de yoga heeft een positief effect op mijn lichaam, en mijn gezinsleden zijn van mening dat het ook een positief effect op mijn geest heeft. Ze zeggen ‘ik zie dat het je gelukkig maakt’ en ‘moet je niet weer eens naar yoga, je slaapt dan veel rustiger’. Mijn yoga dagboek kwam dan ook op een goed moment bij mij.

Omdat de yogastudio een heel spectrum aan mogelijkheden biedt en ik verschillende vormen van yoga doe (van hot (of bikram) yoga tot dru yoga en ook af en toe lu jong of yin yoga) is Mijn yoga dagboek een mooi middel om bij te houden wat ik allemaal doe en wat ik er van vind. Ik hou dan wel in mijn bullet journal bij wanneer ik welke les volg, maar daar blijft het bij.


In Mijn yoga dagboek heb ik alle ruimte om bij te houden hoe ik de les ervaren heb. De ene sessie is immers niet de andere. De ene keer ben ik haastig uit mijn werk gekomen en net niet met voldoende rust in mijn hoofd aan de hot yoga begonnen en verlies ik voortdurend mijn evenwicht. Terwijl ik de week daarna de ‘balancing stick’ uitstekend kan volhouden. Het is leuk om dat bij te houden. Maar ook constateer ik dat het ook altijd dezelfde houdingen zijn die gewoon niet lukken, zoals de ‘standing head to knee pose’ bijvoorbeeld.

Het leuke van de dru-lessen die ik volg, is dat er zoveel variatie in zit. Ik onthou nooit zo goed hoe series zijn, maar als ik nu eens de naam van de houding of serie onthoud …, dan kan ik het later terugzoeken op internet. Zo heb ik bij vorige week in Mijn yoga dagboek opgeschreven dat ik de ‘vliegende adelaar’ leuk en prettig vond.

Mijn yoga dagboek is een handzaam boekje. Er zit een elastiek omheen, dat vind ik mooi en verzorgd. Net zoals het leeslint, waarmee je kan bijhouden waar je bent. Het papier is stevig, ik heb met vulpeninkt in het boek geschreven en het drukt amper door.

 

Je hebt per sessie alle ruimte om je bevindingen te noteren. Op de ene pagina staat een aantal vragen, de pagina daarnaast is leeg en bestemd voor allerlei notities en overwegingen. De vragen betreffen onder andere hoe je je voelde voor én na de sessie en de houdingen die goed gingen en de houdingen die moeite kostten.


Onderaan staan zes evaluatiepunten die gaan over bijvoorbeeld moeilijkheid, concentratie, evenwicht en ademhaling. Het zijn echt wel de punten waar het over gaat bij yoga, al merk ik dat ik het lastig vind om ze goed te kunnen scoren.

Het enige dat ik hier mis, is dat ik kan opschrijven welke vorm van yoga ik heb gedaan.

 

Alle ‘sessie’-pagina’s zijn voorzien van mooie citaten met betrekking tot yoga. Ze worden afgewisseld met pagina’s met een yoga-afbeelding en soms een extra notitiepagina.

Yoga wordt vaak gezien als zweverig, maar dat vind ik een noga misplaatst vooroordeel. Het is natuurlijk ook maar net wat je er van maakt en hoe je er zelf mee omgaat. En door consequent een dagboek als dit bij te houden, maak je het nog serieuzer. Hardlopers houden immers ook bij hoe lang en hoe ver ze gelopen hebben en tennissers zijn er ook op gericht te winnen.
Als je geregeld yoga doet, is Mijn yoga dagboek leuk om te hebben en vooral om bij te houden. Notitieboeken zijn natuurlijk altijd leuk en mooi -ten minste, dat vind ik-, maar soms spannend om in te beginnen. Een dagboek vraagt er natuurlijk om om bijgehouden te worden.

 

Ik hou het dagboek nog niet zo heel lang bij, maar ik denk dat zo halverwege patronen zichtbaar gaan worden. Misschien wist ik die al en krijg ik een bevestiging, maar misschien dat ik er ook wel nieuwe inzichten door krijg. Ik ben in ieder geval van plan Mijn yoga dagboek voorlopig te blijven bijhouden!

Mijn yoga dagboek
Dagboek, softcover, 144 pagina’s, Uitgeverij Deltas-Cantecler
Bestel ‘Mijn yoga dagboek’ hier >>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Nintendo Switch Sports [review]

Nintendo Switch Sports is het vervolg op de ultra populaire Wii Sports en Wii Sports …