Voetballen in de hemel

Anke Kranendonk is twintig jaar schrijver. Ter ere hiervan heeft ze haar eerste boek herschreven. Het is nu gepubliceerd onder de titel Voetballen in de hemel. Het originele exemplaar (Van huilen krijg je dorst) ken ik niet, dus vergelijken kan ik niet, maar het kan alleen maar beter geworden zijn. En moderner denk ik, aangezien Kiet, de hoofdpersoon, met zijn oom skypt via de iPad. Dat kon twintig jaar geleden nog niet … Ze geeft zelf ook aan dat het uitgebreider is geworden.

Kiet is dus de hoofdpersoon van Voetballen in de hemel. Hij wil een bekende voetballer worden en zijn oom Levy leert hem keepen. Levy blijkt aan het begin van het boek echter ernstig ziek te zijn, hij heeft kanker, in zijn darmen zit een gezwel. Dit wordt heel mooi en duidelijk uitgelegd aan Kiet en dus ook aan de lezers. Om de strekking van het verhaal botweg samen te vatten, Kiets oom Levy wordt niet meer beter, hij gaat dood en wordt begraven.

Voetballen in de hemel
is echter niet alleen een heel droevig verhaal. In het boek wordt duidelijk dat vreugde en verdriet, leven en dood dicht bij elkaar liggen. De moeder van Kiet is namelijk zwanger, Kiet krijgt een zusje. Het beeld van de groeiende baby in de buik van de moeder en tegelijkertijd steeds ziekere buik van haar broer vind ik erg ontroerend. En gelukkig wordt Kiet betrokken bij het hele proces, hij wordt geïnformeerd over het feit dat zijn oom ziek is. Hij ziet dat zijn moeder verdrietig is en zich zorgen maakt. Hij gaat afscheid nemen van Levy en is bij zijn begrafenis. En hij is dolgelukkig als zijn zusje wordt geboren, een positief einde van een mooi boek.

Ik vind de omslag erg mooi en treffend. Een jongen schopt een bal naar de hemel …
In het boek staan kleurenillustraties, dat is altijd leuk en aantrekkelijk (al vind ik persoonlijk deze illustraties niet mooi, maar dat is een kwestie van smaak).

Ik wacht er nog even mee dit boek aan mijn jongste dochter van zeven voor te leggen, al wordt alles mooi en duidelijk uitgelegd, het verhaal vind ik voor haar nog een beetje te zwaar. Ik ben bang dat ze het zich erg aantrekt. Ik heb het al wel aan mijn oudste dochter van elf gegeven. Ik vind het goed als ze dit mooie verhaal leest en zich realiseert hoe het is, als iemand waar je van houdt ernstig ziek is en dit niet overleeft. Ze hikt er op dit moment nog wat tegenaan, maar ik ben er van overtuigd dat zij het ook een mooi boek zal vinden! Overigens vind ik dat je, als je kinderen dit soort boeken lezen, je er ook met ze over moet praten. Het gaat over ingrijpende en emotionele gebeurtenissen, het is een boek dat echt iets met je doet.

Voetballen in de hemel – Anke Kranendonk
kinderboek, gebonden, 180 pagina’s, Lemniscaat
Bestel dit boek hier >>>>

 

Share

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

Zelf leren lezen met Stink AVI’s

Echt leren lezen is vooral oefenen. Eerst met letters en klanken, daarna met woordjes. Voordat …

Share
Share