Franse Ardennen blog: een persoonlijk verslag van een gezinsvakantie

Screenshot 2014-08-29 at 13.26.23Aan het begin van de zomervakantie zijn we met ons gezin naar de Franse Ardennen geweest. Een paar uur rijden en je zit in Frankrijk, midden in de prachtige natuur. We hebben enorm genoten en een aantal video’s gemaakt om te laten zien wat we zoal gedaan hebben. Deze zijn al eerder op Trotse Moeders geplaatst, maar links daar naar toe zijn steeds in dit verslag geplaatst. Ga zeker even naar de korte filmpjes kijken om echt een indruk te krijgen van hoe leuk een gezinsvakantie in de Franse Ardennen kan zijn!

De Franse Ardennen zijn bekend om hun prachtige natuur. Natuur waarin een heleboel dieren te bewonderen zijn zodat een wandeling door de bergen en de bossen ook voor kinderen een echt avontuur is. Wie ziet als eerste hert? Welke vogel is dat? Zien jullie die eekhoorn?

franse-ardennen-wolvenpark-trotse-moeders

Voor mijn kinderen (een zoon van 10 en een tweeling -meisje en jongen- van 7) een vrijwel onmogelijke uitdaging, want dat zou betekenen dat ze rustig door de bossen zouden moeten lopen, terwijl er bomen zijn waarin geklommen moet worden en berghellingen die overwonnen moeten worden. En uiteraard moet iedere mooie tak of steen uitgebreid besproken worden 😉

Hier een verslag van onze reis naar de Franse Ardennen, inclusief liedjes van de kinderen >>>>

Screenshot 2014-08-29 at 13.38.44Een dagje in de bergen is een dagje uit. Klimmen, picknicken, dammen bouwen bij een bergbeekje, er zijn weinig vakantiedagen die zo blijven hangen in het geheugen van je kind als dit soort dagen met het hele gezin.

En wil je dan toch de prachtige dieren die er in de Franse Ardennen ook in het wild leven bekijken met je kind(eren), ga dan naar één van de parken die er zijn. Onlangs is het Elfy Parc geopend, een sprookjesachtig avonturenpark midden in de bossen. Voor ons was de week helaas te kort om er langs te gaan, maar het staat op de wensenlijst voor de volgende keer! Of je bezoekt “het grootste everzwijn ter wereld”, klik hier voor een verslag van ons bezoek aan Woinic >>>>

fort-sedan-trotse-moeders-2

Een van de leukste vakantiedagen was de dag die we doorbrachten in het “wolvenpark”, zie hier ons verslag van deze prachtige dag >>>>

Maar ook “gewoon” in de gîte blijven was geen straf. Met hun eigen speelgoed spelen, boekjes lezen, knutselen en vooral lekker buiten spelen in de grote tuin, allemaal even leuk. We hadden ook een erg lieve buurvrouw, die rap Frans sprak en ons verraste met verse sla uit eigen tuin en eigengemaakte jam. Soms kreeg ik de kinderen nauwelijks enthousiast om ergens mee naar toe te gaan! Kijk maar even naar onderstaande video om te zien hoe ontspannen het was:

Maar we zijn toch een aantal keer weg geweest. Zo hebben we twee keer een bezoek gebracht aan de prachtige stad Charleville-Mézières.

Franse-Ardennen-Trotse-Moeders-Charleville-Meziers-fontein

En we zijn naar het oudste Middeleeuwse fort van Europa geweest. Klik hier voor een verslag van ons bezoek aan Het Kasteel van Sedan >>>>

fort-sedan-trotse-moeders-5

Het is natuurlijk verleidelijk om lekker “thuis” aan te rommelen, maar aan de andere kant is er zoveel te zien en te beleven in de Franse Ardennen, dat het jammer is om helemaal niets te bezoeken. Zelfs bezoekjes aan een van de grote levensmiddelenzaken is een belevenis. Wat een keur aan verse producten! Zelf koken in de gîte werd hierdoor erg aangenaam.

Franse-Ardennen-Trotse-Moeders-lekker

En een bezoekje aan de bakker was ’s morgens letterlijk een heerlijke start van de dag: vanaf 7 uur konden we aankloppen bij de plaatselijke bakker en brood kopen wat nog warm was. En voor bij de koffie waren er verse chocoladebroodjes en vruchtensloffen….

Screenshot 2014-08-29 at 13.22.51

Wat ook indrukwekkend was, was ons bezoek aan de hoogoven van de Franse Ardennen. Dit museum, met een interactieve show is echt een aanrader, en ook de aquaria en de buitenspeeltuin en vijvers maken een bezoek een succes, ook voor de kinderen. Klik hier voor een verslag van onze ervaringen >>>>

hoogoven-trotse-moeders-1

Kortom, zoals mijn kinderen al zongen in het filmpje: “de frisse lucht is even wennen”, maar dat went snel genoeg en dan is het alleen maar genieten van het lekker weg zijn in Frankrijk, zonder al te lang in de auto te moeten zitten. Van de natuur en het lekkere eten. Van de mooie steden, parken en vele bezienswaardigheden en attracties. En vooral van het op-vakantie-zijn met het hele gezin! De Franse Ardennen zijn echt geschikt voor een gezinsvakantie, voor gezinnen die het leuk vinden om er op uit te gaan en dingen mee te maken. Wij gaan zéker een keer terug!

 

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Vijf tips om een vakantie bij elkaar te sparen

Na twee jaar corona kunnen we eindelijk weer zorgeloos op vakantie. Je kunt de vakantie …