Maak kennis met het Leesplankje

Ruim 100 jaar geleden maakte we kennis met het beroemde leesplankje Aap-Noot-Mies. Schoolkinderen leerde vanaf 1910 lezen met dit leesplankje, de bijbehorende vertelselplaat, het letterdoosje, het leesboekje en het niet te vergeten het klassikale leesbord. Voor de kinderen die het leesplankje nooit hebben meegemaakt is nu de kans om toch kennis te maken met dit beroemde plankje. Want is het niet leuk om te zien hoe papa, mama, opa en oma hebben leren lezen. Het leesplankje en nog vele andere varianten zijn te zien tijden de tentoonstelling Aap-Noot-Mies in het Museum van de Twintigste Eeuw.

De geschiedenis van het leesplankje
Het leesplankje is ontworpen door de onderwijzer M.B. Hoogeveen, die een klassikale versie van het leesplankje in zijn klas gebruikte voor het leesonderwijs. Deze versie van het plankje werd nooit uitgegeven. Pas een paar jaar later, in 1897, ontwierp Hoogeveen een leesplankje dat door uitgeverij M.D. Brinkgreve in Deventer werd uitgebracht. Dit plankje begon met de woorden Raam Roos Neef Fik Gat. Het plankje werd niet gelijk door iedereen gewaardeerd.

Het succes kwam pas vanaf 1910, toen de leesmethode overgenomen werd door uitgeverij Wolters. Zij gaven illustrator Cornelis Jetses de opdracht om de tekeningen op het plankje te maken. In 1931 werd de methode aangepast en verscheen er ook een nieuwe versie van de vertelselplaat bij de verbeterde leesplank. In deze nieuwe versie zijn de figuren aangepast aan de mode van de tijd.

Andere soorten plankjes
Niet iedereen zal zich het leren lezen met het leesplankje Aap Noot Mies herinneren. Zo werd er voor het katholieke onderwijs door de Tilburgse Frater E. Becker het leesplankje ontworpen met de woorden: Aap Roos Zeef. En ook voor de leerlingen in de voormalige kolonie Nederlands-Indië werd er een speciaal leesplankje gemaakt. Dit plankje begon met de woorden Jaap Gijs Dien.

De tentoonstelling is te zien in het Twintigste Eeuw Museum in Hoorn tot en met 28 Oktober 2012.Meer informatie over de tentoonstelling is te vinden op de website  MuseumHoorn.nl

About Redactie

redactie@trotsemoeders.nl'
De redactie van TrotseMoeders schrijft over algemene onderwerpen, vaak op basis van een nieuws uit andere bronnen of persberichten. In deze artikelen worden over het algemeen geen eigen meningen, stellingen of reviews gegeven.

Check Also

Andre Kuipers Maritiem Museum Expeditie Knappe Koppen presentatoren

André Kuipers opent in Maritiem Museum Rotterdam tentoonstelling over ontdekkingsreizen van zeevaarders: ‘Expeditie Knappe Koppen’

Van  29 maart 2017 tot oktober 2018 is in het prachtige Maritiem Museum te Rotterdam …