De hond, de haan en de jakhals

Zestien Afrikaanse dierenverhalen: Over een schildpad die wil vliegen als een vogel, over een hond en een haan die een jakhals te slim af zijn en over een piepklein muisje dat de Koning der dieren te hulp schiet…

Recensie
Beverley Naidoo hervertelt in dit boek zestien bijzondere dierenverhalen van Aesopus. Verhalen waar zij als kind al van genoot en die ze met liefde doorverteld aan de jeugd van nu. Zelf had ik nog nooit van Aesopus gehoord en daarom is het welkomstwoord voorin het boek een leuk en interessant stukje om te lezen. Hierin wordt verteld dat Aesopus een wijze slaaf was, die ruim 2500 jaar geleden in Griekenland woonde. Echter heeft Beverley Naidoo daar zo haar twijfels over. Want als Aesopus een Griek was, waarom komen er in de verhalen dan zoveel Afrikaanse dieren voor? Bezitten de verhalen vaak een moraal, net zoals de Afrikaanse volksverhalen en lijkt zijn naam op het Griekse woord “aithiops” wat zwarte Afrikaan betekend. Wat de echte identiteit van Aesopus is zal waarschijnlijk altijd wel een raadsel blijven, maar genieten van de verhalen kunnen we gelukkig nog steeds.

Het voorleesboek bevat  zestien fabels die allemaal kort maar krachtig zijn. Een mooi verhaal over het dierenleven. Zo is de Koning der dieren wel groot en sterk, maar soms zijn andere kwaliteiten veel belangrijker om te winnen. Wanneer Mug hem uitdaagt, merkt Leeuw dat hij zo’n klein beestje zich helemaal niet makkelijk laat vangen… Mug is zo blij met de overwinning dat opletten er niet echt meer bij is. Met alle gevolgen van dien…

De verhalen bevatten stuk voor stuk spanning en velen dragen ook een stukje wijsheid met zich mee. Zo zijn de verhalen niet alleen leuk om te lezen, ze zijn ook leerzaam. Wijze levenslessen verpakt in een spannend verhaal voor kinderen vanaf zeven jaar. Doordat de verhalen kort en bondig zijn leest het lekker weg en lees je snel een verhaal even tussendoor. Boeiend van begin tot eind omdat er geen tijd is om het verhaal te laten indutten.

De verhalen zijn zeker al de moeite waard, maar door de schitterende prenten komt het boek helemaal tot leven. Piet Grobler brengt het dierenrijk tot leven met de meest schitterende prenten. Elk verhaal krijgt een eigen gezicht door de illustraties die Piet Grobler er bij maakte. Geniet van deze combinatie en waan je even in het Afrikaanse dierenrijk.
Genieten met een hoofdletter G!

De hond, de haan en de jakhals – Beverley Naidoo
Voorleesboek, gebonden, 48 pagina’s, Lemniscaat

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Kiekeboe – Dieren kleuren

KIEKEBOE! De dieren in dit boek kunnen zich heel goed verstoppen. Ze hebben allemaal kleuren …