Wat is oké als het gaat om beeldschermtijd?

Deze generatie groeit op met overal beeldschermen om zich heen. In ieder gezin zijn wel meerdere mobiele telefoons, een tablet, een laptop, een desktop en ook vaak meerdere televisies. Natuurlijk willen we niet dat onze kinderen de hele dag voor de schermen hangen, maar we maken ze het ook niet makkelijk (of moeilijk) met al die schermen om ze heen.

Aantrekkingskracht van de schermen

De aantrekkingskracht van al die schermen is groot en dat is niet verwonderlijk. Wij als ouders ervaren al de vele mogelijkheden die de schermen bieden en voor kinderen is dat eigenlijk niet anders. Het internet, de talrijke apps en andere opties die op al die schermen zitten, bieden ook voor het kind veel uitdagingen en plezier. Maar waar ligt de grens, wat is bij jouw opvoeding een acceptabele beeldschermtijd voor een kind?

Voordelen van de schermen

Het is prima als kinderen zich af en toe vermaken achter een scherm, het kan soms heel ontspannend werken. Het kan zelfs heel leerzaam zijn. Herkenning en herhaling werkt uitstekend bij jonge kinderen en voor de oudere kinderen zijn bijvoorbeeld het bewust worden van meningen van anderen of het strategisch inzicht ontwikkelen tijdens het gamen weer pluspunten. Ook doen de kinderen kennis op door naar educatieve filmpjes te kijken of een leerzaam spel te spelen.

Negatieve invloed van de schermen

De schermen bieden dus zeker wel voordelen, maar ze kunnen ook een negatieve invloed op het kind hebben. Sommige kinderen worden bijvoorbeeld heel sloom door de hele tijd op de bank te hangen en naar het schermpje te staren en anderen raken juist weer overprikkeld door de vele informatie die ze tot zich nemen. Het verschilt dus eigenlijk per kind waar de grens ligt voor het beeldschermkijken. Helemaal verbieden is niet verstandig, dan werkt het beeldscherm alleen maar als een magneet en gaan ze vaak stiekem kijken. Dan heb je er helemaal geen controle meer op.

Stel een tijdslimiet in

Geef de kinderen gewoon een tijdslimiet voor het beeldscherm en laat ze hier zelf bewust mee omgaan. Of geef extra schermtijd in ruil voor actieve buitenspeeltijd. Buiten spelen is nu eenmaal gezond voor een kind en met al die schermen in huis schiet dat er nog weleens bij in.

Richtlijnen

Als het gaat om schermtijd zijn er wel wat richtlijnen, aangereikt door Squla. Of deze richtlijnen ook voor jouw kind de juiste zijn, kun je het beste als ouder zelf bepalen. Hou er in ieder geval rekening mee dat het beter is om een langere schermtijd liever in meerdere blokken te verdelen. Dus niet een uur achter elkaar, maar liever twee keer een half uur of vier keer een kwartier.

  • Voor kinderen tot 0-2 jaar: max. 5 minuten per dag
  • Voor kinderen tot 2-4 jaar: max. 30 minuten per dag
  • Voor kinderen tot 4-8 jaar: max. 1 uur per dag
  • Voor kinderen tot 8-10 jaar: max. 1,5 uur per dag
  • Voor kinderen tot 10-12 jaar: max. 2 uur per dag
  • Voor kinderen ouder dan 12 jaar: max. 3 uur per dag

 

Share

About Advertorial

info@trotsemoeders.nl'
Een advertorial is interessante content die gesponsord wordt door een of meerdere van onze partners. Heb je interesse in een advertorial, neem dan contact op met info@trotsemoeders.nl
Share
Share