peritoneaaldialyse

Peritoneale dialyse

Het aantal mensen dat regelmatig moet dialyseren doordat de nieren onvoldoende werken, neemt jaarlijks toe. Wanneer nieren voor minder dan 10% functioneren, wordt het lichaam langzaam maar zeker vergiftigd. Er moet dan gebruik gemaakt worden van dialyse om het bloed te zuiveren. Dit kan middels een kunstnier, maar ook door gebruik te maken van het eigen buikvlies, de zogenaamde peritoneale dialyse (PD).

Met peritoneaaldialyse wordt spoelvloeistof middels een katheter in de buikholte gebracht. Het buikvlies, waarin zich vele bloedvaten bevinden, functioneert als filter waardoor afvalstoffen vanuit het bloed aan de spoelvloeistof worden afgegeven. De voordelen van deze methode zijn dat de samenstelling van het bloed op deze manier contanter blijft en dat PD ook thuis kan plaatsvinden, nadeel is wel dat het buikvlies uiteindelijk aangetast zal worden.

About Karina Frijters

ccpm.ahles@gmail.com'
Mijn naam is Karina, ik ben uitgever van onder andere TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl maar vooral de Trotse Moeder van drie prachtige kinderen: een zoon van 18 jaar en een tweeling (meisje en jongen) van 15 jaar.

Check Also

Smartsensor, dialyse, smartphone,

Hulp van smartphone bij thuis-dialyse?

Siemens onderzoekt hoe patiënten met een nierfunctiestoornis voorzichtig en veilig thuis kunnen dialyseren. Binnenkort gaat een …