Mooi boek

mooi boek coverKunnen lezen is mooi. 
Kunnen kijken is mooi.
Dit boek wil je verrassen. Met abc’s in de vorm van lenige kinderen of monsters. Met briefjes waar andere briefjes in verstopt zitten. Met strips over Vurkie en Lepeltjie. Met woordbeelden en beeldwoorden en nog veel meer. 

Recensie:
Je moet wel durven als auteur. En zeker van je zaak zijn… Want als je jouw boek de titel Mooi boek mee geeft, schep je natuurlijk hoge Mooi boekverwachtingen. De cover ziet er in ieder geval vrolijk uit en nodigt uit om het boek open te slaan.

Op de achterzijde lezen we dat het een boek is voor alle beginnende lezers en voor iedereen die van letters en woorden houdt. Nou, beginnende lezers hebben we niet meer in huis, maar mijn dochter en ik slaan met plezier en brandende nieuwsgierigheid dit boek open. En dat blijkt al snel een feestje…

Mooi boek is een leesboek voor beginnende lezers nodigt zeker uit tot lezen. Het is kleurrijk en afwisselend en bestaat uit allemaal korte verhaaltjes of grappige beeldwoorden. Mooi boek (3)De strips van Vurkie en Lepeltjie (inderdaad een vorkje en een lepeltje) zijn hier al snel geliefd. Het zijn grappige, korte stripjes waarin gespeeld wordt met taal.

Het lenige ABC daagt mijn dochter sportief uit, die probeert direct of ze de letters ook na kan maken. Aangezien de meeste letters gemaakt moeten worden met twee personen, kijkt ze haar oom even lief aan. Die wil wel even wat creatieve beweging mee doen en samen proberen ze zoveel mogelijk letters te maken.

Ook wordt er duidelijk gemaakt dat over letters gaat… Ook al is het niet altijd zo bedoeld. Een pagina met een compleet toevallig ABC is daar een leuk voorbeeld van en daagt de lezer uit ook eens goed om zich heen te kijken. Een Hengsel van een emmer die op het strand achter gelaten is, blijkt een mooie C te zijn. Het kruis bij de spoorwegovergang blijkt een rood-wit gestreepte letter X en twee hijskranen vlak bij elkaar kunnen zo maar de letter F vormen.

Mooi boek (4)

Hoewel mijn dochter (van 8) de tekst erg makkelijk vindt om te lezen, vermaakt ze zich prima met dit boek. We lezen samen het boek achter elkaar uit en genieten van de leuke prenten, foto’s en raadseltjes. We ontdekken de geheime boodschap in een briefje en we zoeken letters in een tekening. Wanneer je een beginnende lezer in huis hebt, kan ik zeker dit boek aanraden. Zeker wanneer je kind niet zo snel uit zichzelf een boek pakt! Want door de speelse lay-out en de grappige verhalen prikkelt het voldoende om zelfs de moeilijke lezer nieuwsgierig te maken. Geweldig boek!

Mooi boek – Joke van Leeuwen
Bekijk op bol.comZelf lezen, hardcover, 96 pagina’s, uitgeverij Querido
Bestel dit boek hier >>>>

Share

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Zelf leren lezen met Stink AVI’s

Echt leren lezen is vooral oefenen. Eerst met letters en klanken, daarna met woordjes. Voordat …

Share
Share