Annie M.G. Schmidt

Het beertje Pippeloentje van Annie M.G. Schmidt

Het eerste versje van beertje Pippeloentje (…heeft geen sok en heeft geen schoentje…) werd in 1950 opgenomen in de bundel Het Fluitketeltje. Sindsdien hebben ontelbaar veel kinderen in Nederland de versjes over Pippeloen gekoesterd, van buiten geleerd en opgezegd. Het bijzondere is dat de versjes door dat intensieve gebruik niet zijn versleten. Integendeel. En dat is natuurlijk het geheim van hun maakster, Annie M.G. Schmidt.

Recensie
Heerlijk, een boekje dat ongetwijfeld zal zorgen voor veel voorlees plezier. Twaalf versjes over het schattige beertje Pippeloentje. Misschien heb je zelfs het boek niet eens nodig om de versjes op te zeggen. Velen zullen het kennen van hun eigen jeugd en dan is het dubbel genieten!

Tijdloze verhaaltjes met herkenbare thema’s, zoals jarig zijn, visite, logeren en ziek zijn. In een heerlijk rijmschema geschreven, waardoor ze stuk voor stuk blijven hangen in je hoofd. Eenmaal begonnen aan een versje, weet je – na een paar keer lezen – zeker hoe het verder gaat. De herkenbare onderwerpen in combinatie met het rijmschema maken dat de verhaaltjes tijdloos blijven. Generaties lang hebben al genoten van deze versjes en er zullen vast nog vele generaties volgen!

Op elke pagina van Het beertje Pippeloentje staat een illustratie van Harrie Geelen. Mooie geverfde prenten die eenvoudig van opzet zijn en daardoor heel duidelijk voor jong en oud. De prenten hebben een lieflijke uitstraling – zonder dat het zoetsappig of kinderachtig is. Het past bij het beertje Pippeloentje en zo is het boekje een mooie eenheid geworden.

Het handzame formaat maakt dat jongere kinderen het boekje ook zelf makkelijk kunnen vasthouden. Met het boekje op schoot kunnen ook jonge kinderen heerlijk bladeren in het boekje. Een boekje waar je uit blijft lezen en niet alleen omdat je kind het zo leuk vindt…

Het beertje Pippeloentje – Annie M.G. Schmidt
Voorleesboek, hardcover, 48 pagina’s, Querido

Lees ook:
Floddertje
Annie M.G. Schmidt
Otje

About Irene Kalsbeek

ickalsbeek@gmail.com'
Trotse, alleenstaande mama van een dochter van acht. Hobby's: wandelen, lezen, creatief bezig zijn, scrappen, koken... en een passie voor schrijven! Twee dagen per week ben ik op school te vinden als overblijfmedewerkster bij de Tussenschoolse Opvang.

Check Also

Hoe maak je een babykamer in een ‘Fiep-Westendorp-thema’?

Een van de leukste dingen om te doen wanneer je zwanger bent, is nadenken over …