Première Ali Baba en de 40 rovers (Theater Terra) [verslag]

Screenshot 2015-01-18 at 15.53.46Ali Baba ziet toevallig hoe een groep rovers hun grot vol met schatten opent met de toverspreuk ‘Sesam, open u!’ Zodra ze wegrijden sluipt Ali Baba naar binnen en pakt wat goud. Als de rovers dit ontdekken, gaan ze op zoek…

Ali Baba en de 40 rovers is een van de bekendste en meest vertelde sprookjes ter wereld. Het verhaal komt uit de eeuwenoude Arabische sprookjes van 1001 nacht en Theater Terra heeft hier een compleet nieuwe familiemusical op gebaseerd. Met onder andere: Sander de Heer, Jullian Ubbergen, Desi van Doeveren, Koen Iking en Shaneequa Thelissen.

Verslag van de première:
Het was even afwegen of een première van een stuk met de titel “Ali Baba en de 40 rovers” wel geschikt zou zijn voor mijn dochter en haar vriendin van acht jaar! Zou het niet te spannend zijn? Goed maar Theater Terra staat in voor mooie producties en de dametjes wilde wel graag naar een echte ‘primiere’ vooral ook omdat het ’s avonds was en dus een laat avondje zou worden.

Ali Baba en de 40 rovers rode loper    Ali Baba en de 40 rovers foto sessie

Bij aankomst in De Meervaart te Amsterdam natuurlijk de gebruikelijke taferelen van een première: rode loper, bekende Nederlanders en veel fotografen. Gauw zelf even op de rode loper staan en dan naar binnen. Spannend maar uiteraard leuk voor de kinderen dit allemaal mee te maken.

Ali Baba en de 40 rovers zaal Theater De Meervaart

In de prachtige rode stoelen vanaf het eerste moment genieten van een bijzondere toneeluitvoering. De combinatie met zeer eenvoudige middelen het  steeds dynamisch wisselende van het decor, de schitterende aankleding van de spelers, het gebruiken van (hand)poppen en attributen, en de afwisseling van gesproken teksten en liedjes maakte dat mijn kleine dames gelijk geboeid het hele verhaal gingen volgen.

Ali Baba en de 40 rovers sultaan met verteller  Ali Baba en de 40 rovers poppen

Het mooie was ook, en dat is moeilijk uit te leggen als je het zelf niet gezien hebt, dat ook de wat spannende en “gruwelijke” momenten (bijvoorbeeld “het weer aan elkaar naaien van ledenmaten”!) zo speels en terloops grappig gebracht wordt, dat het ook kinderen van 8 jaar duidelijk is dat dat niet te letterlijk moet worden genomen.

Ali Baba en de 40 rovers applaus

Het is een voor de leeftijdsgroep een stevig verhaal, maar wel met de speelsheid van wat je “Jan-Klaassen”-poppenkast zou kunnen noemen. Ook daar zien de hele kleine kinderen het met een koekenpan slaan op het hoofd van Katrien niet als een ‘werkelijke’ situatie, maar als goede grap.

Screenshot 2015-01-18 at 15.29.11

Het verhaal duurt anderhalf uur zonder pauze, is vervat in een originele en mooie raamvertelling van een lieve dame en een eigenzinnige, eenzame Sultan. En het loopt in alle opzichten natuurlijk heel goed af. Petje af voor de spelers, regie en de producent. Absoluut met je kinderen gaan kijken, het is zeer de moeite waard!

Na afloop natuurlijk champagne, binnenkomst van de cast, en voor de kinderen leuke bezigheden als het beschilderen van je handen met henna, het laten calligraferen van je naam in het arabisch, hapjes en drankjes.

Ali Baba en de 40 rovers gasten  Ali Baba en de 40 rovers calligrafie   Ali Baba en de 40 rovers handen

Mijn jonge gezelschap ging zeer tevreden en gelukkig om 10 uur in de auto naar huis en sliep, voordat we Amsterdam uit waren, tevreden op de achterbank. En zelf heb ik er ook oprecht van genoten!

De voorstelling van Ali Baba en de 40 rovers gaat tot eind mei 2015 op tournee door Nederland en zal o.a. de plaatsen Amsterdam, Haarlem, Barendracht, Heerlen, Maastricht, Nijmegen, Enschede, Rotterdam, Delft, Amstelveen, Emmen, Apeldoorn, Tilburg, Utrecht, Alkmaar, Arnhem, Tiel, Weert, Spijkenisse, Nieuwegein, Beringen (B), Lommel (B), Eindhoven, Leiden, Zwolle, Veldhoven, Amersfoort, Goes, Waalwijk, Zaandam, Sittard, Vlaardingen, Hoofddorp, Roermond, Cappele a/d IJssel, Rotterdam,Pumerend, Rijswijk, Assen, Almelo, Venlo, Groningen, Almere en Hoorn aandoen.

Voor de data en tijden zie de website van www.theaterterra.nl.

ali-baba-theater-terra-trotse-moeders

About Dick Ahles

d.ahles@gmail.com'
Mijn moeder noemt mij Dirk (officiële naam) maar voor de rest ben ik bekend onder Dick. Geboren in 1951 en Trotse Vader van vijf kinderen. Van twee oudere dochters Mira en Rachel heb ik al vier kleindochters. Thuis in Hilversum, getrouwd met de liefste en vader van een tweeling (jongen en meisje) van 10 en een zoon van bijna 13. Ik houd dus van kinderen en heb met hen nu al heel veel meegemaakt. Leuk dus om met deze lange ervaring op TrotseMoeders.nl en TrotseVaders.nl te bloggen.

Check Also

Klassieker “Welterusten, kleine Beer” als familievoorstelling [verslag van de première]

Kleine Beer kan niet slapen. Hij is bang voor het donker. Grote Beer brengt steeds …