Een betoverende middag met paarse paarden,eenzame vuurvliegjes en een hongerig rupsje [verslag]

Het eerste boek dat ik voor onze zoon kocht, was een voelboek van Rupsje Nooitgenoeg. Hij was er helemaal weg van en toen hij een paar jaar ouder was, kochten we dan ook de ‘echte versie’ van wat misschien wel ’s werelds meest gelezen kinderboek is. Inmiddels zijn onze beide kinderen (4&3) verkocht aan de boeken van Eric Carle. De schrijver en illustrator schreef namelijk niet alleen Rupsje Nooitgenoeg, maar maakte gedurende zijn loopbaan meer dan zeventig kinderboeken, allemaal in dezelfde herkenbare kleurrijke stijl.

Op basis van vier van Carles verhalen, heeft de Amerikaanse theaterproducent Rockefeller Productions een ‘Rupsje Nooitgenoeg’ kleutervoorstelling (2+) ontwikkeld. Producenten Mark van Ierssel en Just4Kids besloten deze succesvolle voorstelling nu naar Nederlandse en Belgische theaters te halen. Afgelopen zondag was het zover en vond in de bijna volle zaal van het Zaantheater de première plaats.

De voorstelling begint rustig. In een eenvoudig wit decor nemen drie performers kleine en grote bezoekers mee in de wereld van het Blauwe Paard, Vader Zeepaard, het Eenzame Vuurvliegje en Rupsje Nooitgenoeg.

Met prachtige klanken en betoverende kleuren begint de voorstelling met het Blauwe Paard. Het verhaal gaat om een kunstenaar die zijn eigen kleuren kiest en een een blauw paard, een rode krokodil, een gele koe, een paarse vos en zelfs een gestippelde ezel schildert! Met name de rode krokodil en de gele koe zorgen voor enthousiaste reacties bij de kinderen.

De voorstelling gaat verder met het verhaal van Vader Zeepaard die van zijn vrouw de opdracht krijgt om op de eitjes te letten. De glinsterende onderwaterwereld in combinatie met betoverende muziek houdt de peuters in de ban, en ook de verschillende vissen die Vader Zeepaard onderweg tegenkomt zijn voor jong en oud prachtig om te zien.

Het derde deel van de voorstelling is de vertolking van het Eenzame Vuurvliegje dat op zoek gaat naar andere vuurvliegjes. Helaas gaat hij steeds het verkeerde lichtje achterna, van auto-koplampen tot de ogen van een uil of vuurwerk. Toch blijft hij zoeken tot hij uiteindelijk zijn vrienden, een hele hoop vuurvliegjes die licht geven, vindt. Vooral het einde van het verhaal waarbij de acteurs een soort glinsterend konfetti omhoog gooien leidt tot sprankelende kinderoogjes.

Het laatste deel is (eindelijk) het bekende verhaal van Rupsje Nooitgenoeg. Het gaat om een rups die zoveel eet dat hij misselijk wordt, een cocon bouwt en zich uiteindelijk ontpopt tot een prachtige vlinder. De kinderen kennen het verhaal perfect en dat leidt tot een gezellig en interactief stukje theater.

De mooie poppen, prachtige muziek en bijzondere kleuren en effecten zorgen voor verbazing en verwondering bij groot en klein. Een prachtige voorstelling voor (groot)ouders en hun (klein)kinderen.

De voorstelling is de komende maanden te zien in veel theaters in Nederland en België en duurt ongeveer 1 uur. De show is met name geschikt voor kleine kinderen van 2-4 jaar oud. Onze zoon van bijna 5 vond het “wel mooi maar ook een beetje saai” terwijl het voor onze dochter het liefst nog langer had geduurd.

Share

About Kathrin de Graaf

kathrindegraaf@gmail.com'
Mijn naam is Kathrin, geboren in Duitsland maar al jaren woonachtig in Noord-Holland. Ik ben getrouwd met Pieter en de Trotse Moeder van Max (bijna 5) en Lotte (3 jaar). Sinds kort werk ik fulltime en mijn tijd thuis staat vooral in het teken van mijn gezin.

Check Also

Social Squad maakt er een feestje van in het theater

 3 zeer populaire social creators/TikTokkers Anique Dreamon, Emma Keuven en Jesse van Wieren nu in …

Share
Share