De Lokkerbolletjes

De vader van Noortje en Hugo is zijn baan kwijt en het roer moet om. Ze verhuizen van een enorme villa in het rijke Gooi naar een oude caravan op een modderig veldje in de Achterhoek. Om geld te besparen wil hun vader groen gaan leven. Ze nemen een paar kippen, bouwen met zaagsel en een tuinslang een warmwatervoorziening en verzamelen afval om mest van te maken. Als hun vader voorstelt om te gaan koken op poep, wordt het hun moeder echt te veel. Noortje en Hugo verlangen terug naar hun oude, luxe leven in Het Gooi. Ook de nieuwe, vervelende buurman ziet hen het liefst zo snel mogelijk vertrekken. Maar dan wordt Nienke, de nieuwe vriendin van Noortje, ernstig ziek. Noortje weet nu niet meer wat ze wil: blijven of teruggaan?

Recensie
Mijn dochter en ik hebben met veel plezier De Lokkerbolletjes gelezen. Het is een leuk, toegankelijk en prettig leesbaar verhaal. De hoofdpersonen zijn twee kinderen op de basisschoolleeftijd, die heel gewoon zijn en met de normale problemen van kinderen op de basisschool te maken hebben. Het verhaal zal kinderen daarom snel aanspreken.

De Lokkerbolletjes is een heel actueel jeugdboek. Dit heeft te maken met het thema groen en bewust leven, wat natuurlijk goed bij de huidige tijd past. Het verhaal beschrijft op een herkenbare manier de actualiteit van de economische crisis in Europa. De vader van Noortje en Hugo was bankdirecteur en hij is zijn baan kwijtgeraakt doordat de bank failliet ging. Ze gaan daarom verhuizen en laten alle luxe achter zich, alles wordt verkocht. En dan moeten Noortje en Hugo ook nog aarden op een nieuwe school in een totaal andere omgeving dan ze gewend zijn. Dat kost enige moeite, ze worden allebei gepest, maar ze weten ieder op hun eigen manier dit snel op te lossen. Noortje sluit vriendschap met Nienke, die ernstig ziek blijkt te zijn. Deze lijn in het verhaal had wat mij betreft wel wat meer uitgewerkt mogen worden, want wat en hoe precies, dat wordt niet duidelijk. Het einde van het boek komt nogal snel en abrupt. Het verhaal was opeens afgelopen, dat is jammer.

De Lokkerbolletjes is een informatief boek. Van veel van de ‘groene activiteiten’ van de familie wordt uitgelegd hoe je dat thuis ook kunt doen. Bijvoorbeeld het houden van een wormenboerderij, of het creëren van een warmwatervoorziening of het maken van een composthoop. Ook staan er een paar groene recepten in, waarbij bijvoorbeeld brandnetels worden gebruikt.

Al met al is De Lokkerbolletjes een aanrader, met een actueel en een verantwoord thema.
En er schijnen meer delen van te komen, zo begrijp ik uit de site van de auteur. Leuk!!

De Lokkerbolletjes – Elisabeth Mollema
jeugdboek, hard cover, 128 pagina´s, Van Goor
Bestel dit boek hier via Bol.com>>>

About Isolde

isolde@hupemail.nl'
Werkende moeder van twee dochters (11 jaar en 15 jaar) met thuis ook nog een gezellige beestenboel. Ik hou van lezen en muziek, yoga houdt me met beide benen op de grond en ik haak/maak graag de meest rare wezens in opvallende kleuren.

Check Also

De Wolventemmer, Opgejaagd – jeugdboek Barbara Jurgens

Als wolventemmer is het Runa’s taak om de bedreigde wolven uit Italië naar een veilige …